СУДОВИ У СРБИЈИ ПОЧИЊУ СА РАДОМ ОД ПОНЕДЕЉКА 11. МАЈА

Високи савет Судства, након укидања ванредног стања у Србији, донео је одлуку да су се стекли услови да судови почну са радом у понедељак, 11. маја. У одлуци се наводи:

„1. Одлуком о укидању ванредног стања коју је донела Народна скупштина Републике Србије дана 06.05.2020. године (“Сл. гласник РС“, број 65/20) стичу се услови за нормализацију рада судова у Републици Србији почев од 11.05.2020. године.

2. Након укидања ванредног стања и у складу са здравственим мерама, уводе се Правила понашања запослених и странака у судовима због заштите здравља судија и запослених (у даљем тексту: запослени), и странака, и спречавања даљег ширења епидемије изазване вирусом СОМП)-19, које обухватају следеће:

Обавезе запослених

Приликом уласка у зграду суда , сви запослени су дужни; 1. да прођу дезо баријеру (дезинфекциону заштиту обуће), 2. да изврше дезинфекцију руку (о чему води рачуна правосудни стражар, као и да запосленом испрска средство на руке асепсол средством), 3. да прођу безбедносни преглед (проласком кроз метал детектор врата, безбедносни скенер уређај), 4, да изврше валидацију личне идентификационе картице.

Сви запослени који улазе у објекат у обавези су да носе личну хигијенску маску за заштиту прописно постављену на лицу а пожељно је и пошење заштитних хигијенских рукавица.

Уколико запослени који улази у објекат нема одговарајућа средства заштите, првенствено личну заштитну маску, или не жели да се подвргне хигијенској и безбедносној заштити, неће му бити омогућен улаз у зграду суда.

Приликом уласка у објекат код обављања хигијенских и безбедносних мера, запослени је дужан да се придржава прописаних мера о безбедном растојању – физичке дистанце, које мора износити минимум 1,5 метара између две особе; свако ко се не придржава“

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/sudovi-u-srbiji-pocinju-sa-radom-od-ponedeljka-11-maja/