Početna » СУМЊАТЕ ДА ВАМ ЈЕ РАЧУН ЗА СТРУЈУ „ПРЕВЕЛИКИ“ Ево како можете да уложите рекламацију ОВО СУ НЕОПХОДНИ КОРАЦИ

СУМЊАТЕ ДА ВАМ ЈЕ РАЧУН ЗА СТРУЈУ „ПРЕВЕЛИКИ“ Ево како можете да уложите рекламацију ОВО СУ НЕОПХОДНИ КОРАЦИ

Након хакерског напада на Електропривреду Србију грађани све више пријављују драстично увећане рачуне за струју.

од Паланка данас
0 Коментар

Сви грађани имају право да рачуне за струју рекламирају, било због превисоке износе, било да им прво није обрачуната струја, а да су потом добили два рачуна одједном. У наставку је и детаљно упутство.
Важно је напомемути да образац за рекламацију рачуна можете преузети на сајту ЕПС-а.

Први корак – упоредите стање бројила

Пре писања рекламације, сви грађани би требало да упореде стање бројила наведено на рачуну и стварно стање потрошње, које се налази на бројилу у згради или кући. Уколико нема поклапања, то обавезно треба навести у рекламацији.

“Грађани треба да опишу стварно стање, да кажу на пример, да немају јефтину тарифу, већ само скупљу, да се не поклапа стање на рачуну и на бројилу, да пола месеца нису били у стану, а да им је рачун много већи него у месецу када су били, или, да су 11 месеци имали уједначену потрошњу, а да је у децембру драстично увећана… Треба навести све околности због којих потрошач сматра да његов рачун није исправан”, објаснио је раније Дејан Гавриловић из Удружења потрошача „Ефектива“.

Истиче и да у рекламацији грађани обавезно треба да траже извештај о очитавањима струје за последња три месеца, са наведеним датумом очитавања и стањем на струјомеру, јер је то, како каже, важан “писани траг” уколико касније дође до судског спора између ЕПС-а и потрошача.

ЕПС има рок од 8 дана да одговори на рекламацију.

Платите “неспорни” део рачуна док чекате одговор на рекламацију

Рачуне за комуналне услуге свакако не би требало нагомилавати и избегавати плаћање док се чека одговор на рекламацију. Из „Ефективе“ саветују да рекламација увећаног рачуна и плаћање “неспорног” дела рачуна треба да се раде паралелно.

Гавриловић објашњава шта је “неспорни”, а шта “спорни” део рачуна за струју.

“Ако неко домаћинство зна која му је просечна месечна потрошња, како користи уређаје, како се понаша када је у питању скупља и јефтинија тарифа и на основу тога, уз сва поскупљења, процени да децембарски рачун не може да буде већи од 10.000 динара, то је онда неспорни део рачуна. Ако је добио рачун од 15.000 или 20.000 динара, све преко 10.000 је спорно. Тада потрошач треба да уплати 10.000 динара и на уплатници обавезно назначи да плаћа неспорни део за децембар”, инструкције су које даје Гавриловић.

(Espreso)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept