Početna » СУТРА (4. ЈАНУАРА) СЛАВИМО СВЕТУ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦУ АНАСТАСИЈУ: Верује се да за помоћ треба урадити ОВО

СУТРА (4. ЈАНУАРА) СЛАВИМО СВЕТУ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦУ АНАСТАСИЈУ: Верује се да за помоћ треба урадити ОВО

О животу свете Анастасије се мало тога поуздано зна

Српска православна црква сутра обележева Свету Анастасију Узорешителницу, а ову светитељку, која је била један од стваралаца историје и културе хришћанске Европе, поштују и воле и православци и римокатолици.О животу свете Анастасије се мало тога поуздано зна, али верује се да је рођена у Риму у богатој породици оца паганина и мајке хришћанке. Од малих ногу Анастасија се окренула љубави ка Господу, а чак и када ју је отац приморао да се уда за незнабожачког властелина, била је решена да остане девица.

Она је из дана у дан тражила изговор у женској болести, а није поклекла ни када је мучена глађу и затвором. Још горе мучење претрпела је када је њен супруг сазнао да она тајно одлази у тамнице како би посетила хришћанске мученике. Но, након неког времена он се удавио приликом посете Персији, а ослобођена стега брака, Анастасија је почела да служи хришћанима и да сиротињи дели новац од свог великоф наследства.

Ова светитељка се потом запутила у Македонију, где је такође помагала прогоњеним хришћанима. Убрзо је препозната као хришћанка, па је ухваћена и вођена је на саслушања и мучења код разних судија. Један начелник је чак желео да има насилне односе са њом, али је Бог спасао Анастасију; он је изненада ослепео и умро.

Анастасија је осуђена на смрт глађу, па је провела 30 дана у тамници без хране, хранећи се једино сузама и молитвом. Након тога, стављена је у лађу са још неколико хришћана, да буде потопљена, али ју је Бог и од те смрти сачувао. На крају настарадала је 304. године, верује се у Сирмијуму, данашњој Сремској Митровици, и то тако што је над огњем била привезана ногама и рукама за четири коца.

Верује се да света Анастасија помаже женама у невољи, да штити од замки злих сила, од болести, да нуди спас када осећате да сте запели у лошим околностима и да се вртите у зачараном кругу, а на данашњи дан треба отићи у цркву и помолити се овој светитељки.

Ево и молитве којом треба да јој се обратите:

О, многострадална и премудра великомученице Христова Анастасија! Ти душом на небу крај Престола Господњег стојиш, и, датом ти од Бога благодаћу, на земљи многе исцељујеш. Призри милостиво на људе који притичу моштима твојим с молитвом за помоћ, узнеси Господу свете молитве за нас, грешне, и измоли грехова наших отпуштење, болеснима исцелење, невољницима и паћеницима брзу помоћ. Умоли Господа да нам свима подари хришћанску кончину и добар одговор на Страшном суду Своме, да се удостојимо да скупа с тобом славимо Оца и Сина и Светога Духа у све векове. Амин!You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept