Početna » СУТРА ЧИМ УСТАНЕТЕ 1 СТВАР ТРЕБА ДА УРАДИТЕ: Славимо СВЕТОГ ТРИФИНУ, а верује се да ОБИЧАЈ нико НЕ СМЕ ДА ЗАБОРАВИ

СУТРА ЧИМ УСТАНЕТЕ 1 СТВАР ТРЕБА ДА УРАДИТЕ: Славимо СВЕТОГ ТРИФИНУ, а верује се да ОБИЧАЈ нико НЕ СМЕ ДА ЗАБОРАВИ

На сутрашњи дан му баш зато никако не би требало заборавити - упалити свећу

од Паланка данас
0 Коментар

Празник Светог Трифуна Српска православна црква прославља сутра, 14. фебруара. У народу је познат и под именима Орезач, Зарезан, Зарезојло, Свети Трипун, Свети Тривун, а слави се као заштитник виноградара, угоститеља и девојака.Виноградари тог дана, пре изласка сунца, одлазе у виноград и, ради богатог рода, орезују два-три или барем један чокот, залију их обавезно – старим, никако не младим вином да би тиме повратили малаксалу снагу винограду после дуге зиме, како би почело бујати у пролеће, уз молитве да виноград роди.

Понегде се у виноградима приређују и ручкови на које се позивају и случајни пролазници, јер се сматра да ће то домаћину и целој кући донети срећу. Иначе, баш због тога данас никако не би требало да са кућног прага отерате случајне пролазнике.

Због своје чврстине, упорности и истрајности у одбрани вере, Свети Трифун је изабран за заштитника виноградара који Трифунове муке поистовећују са својим радом и својом муком.

Наиме, виноградари осам месеци годишње служе чокоту, не губећи веру и наду да ће га сачувати од болести и природних непогода и да ће њихов труд уродити богатом бербом и добрим вином. Зато постоји веровање да Св. Трифун штити села и насеља од града и поплава, односно да је чувар винограда и других усева од разних штеточина.

На сутрашњи дан му баш зато никако не би требало заборавити – упалити свећу!

Ако се догоди штета од инсеката, мишева и других пољских штеточина, Православна црква је установила посебан молитвени чин који се, посредством свештеника уз присуство домаћина, врши на њивама и баштама. При овом чину узима се уље из кандила Светог Трифуна и богојављенска водица, па свештеник унакрст шкропи њиву, башту или виноград читајући молитву.

Култ Светог Трифуна веома је развијен у српским крајевима, а неке српске породице га славе као крсну славу. Слава Светог Трифуна се на посебан начин обележава у свим домаћинствима која се искључиво баве виноградарством и воћарством уз пресецање славског колача и симболичног орезивања чокота у виноградима.

Ширење култа овог светитеља датира од 5. века, а виноградари и воћари су у нашим крајевима славу Светог Трифуна обновили пре десетак година, са обнављањем засада винове лозе. Посебно у виноградарским крајевима Војводине, Шумадије и Поморавља то је највећи винарско-виноградарски празник.

Верује се и да Свети Трифун на свој празник пободе у земљу угарак и од тог дана снег почне да се топи. По неким схватањима овим даном почиње пролеће, природа почиње да се буди, као и љубав код људи.

У народу је за овај празник везано мноштво разних обичаја и веровања.

Ако на Светог Трифуна пада киша, родиће шљива. Ако на Тривуњдан падне снег, година ће бити кишна и родна, а ако је ведро, година ће бити сушна.

Снег може да изненади, али се то сматрало берићетним, па се говорило: „Затрпај Трипо, заспи Симо“! (реч је о Св. Симеону Мироточивом, 26. фебруара).

Они који не изговоре ове речи на сутрашњи дан, према народном веровању, неће имати родне њиве.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept