Početna » СУТРА ЈЕ 8. МАРТ – МУШКАРЦИ ПАЗИТЕ ДА ОВЕ СТВАРИ НИКАКО НЕ ПОКЛАЊАЈТЕ

СУТРА ЈЕ 8. МАРТ – МУШКАРЦИ ПАЗИТЕ ДА ОВЕ СТВАРИ НИКАКО НЕ ПОКЛАЊАЈТЕ

Сутра, 8. марта, обележава се Међународни дан жена. Овај дан је настао као дан борбе за женска људска права, односно дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. Први Дан жена обележен је 1909. године у Америци.

од Паланка данас
0 Коментар

То је такође и дан када би жене које су нам драге, било да смо мушкарци, било да смо жене, требало да обрадујемо неком ситницом, симболичним поклоном или знаком пажње, којим ћемо им и показати колико су нам важне.

Међутим, када је у питању куповина поклона за 8. март, многи мушкарци због недостатка инспирације направе погрешан избор, а понекад чак и увреде даму коју дарују. Дешава се и да претерају са поклоном како би показали галантност. Kако бисмо вам помогли да не направите грешку при одабиру поклона за даме које су вам драге у животу, питали смо жене из редакције Еспреса који је најгори поклон који су добиле за Дан жена.Поклоне у наставку избегавајте да купујете јер ћете као повратну реакцију највероватније добити колутање очију или неко траљаво „хвала“, чисто ради реда.

– Велики плишани розе медвед. Скупља прашину.

– Вештачка златна ружа… Не желим ни да мислим о томе.

– Ја нисам добијала поклоне који су оставили негативан утисак на мене. Али не бих волела да ми било ко поклања сет шоља или нешто за „кућу“.

– Најгори поклон ми је био кад ми нико ништа није купио, искрено. Идем градом, носе жене руже, чоколаде, ја ко сироче.

– Новац. Брат није хтео да се „цима“ па је сестри и мени дао новац да се саме почастимо.

– Најгори поклон који сам добила за 8. март је сваки поклон. Више пута сам рекла да не желим поклон за 8. март јер то нема смисла – то је интернационални дан борбе радних жена – али изгледа да су се сви водили логиком „ма која жена неће поклон“ и онда сам добијала: руже, слаткише, књиге и један будилник. Ипак, будилник је посебна прича. Будилник ми је поклонила „бивша особа у животу“ уз посвету „да случајно не закасниш на револуцију“ што имплицира да ја увек касним. Будилник је скочио са 12. спрата.

– Лично не могу тренутно да издвојим неки који је оставио посебно лош утисак на мене, али било шта што је купићу само да би купио је по мени лош поклон.

– Најгори поклон је каранфил.

Дакле, мушкарци ако већ хоћете да купите поклоне и изненадите жене око себе, бар се мало потрудите око поклона, толико да на гуглу укуцате: „Шта купити за 8. март, а не раскинути и развести се после тога“ и све ће вам се само касти.

Дан жена није тек тако постао дан када се највише прича о правима жена. Овај међународни празник установљен је на Другој међународној конференција жена социјалиста 8. марта 1910. у Kопенхагену, на иницијативу Kларе Цеткин, вође немачких социјалиста и женског радничког покрета да се уведе дан вечног сећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. и њујоршки марш више од 15.000 жена, које су тражиле краће радно време, боље плате и право гласа.

Прво обележавање празника било је 8. марта 1911. у Аустрији, Немачкој, Швајцарској и Данској.

У традиционално патријархалној Србији, дан борбе жена за једнакост прво су прихватили комунисти и социјалдемократе. Прва прослава у нашој земљи одржана је у Београду, у тадашњем Народном дому, 1914. године.

Можда је Осми март само један дан у години када се присећамо борбе за женска права, али никако не смемо да заборавимо да та борба и даље траје.

 
Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept