Početna » СУТРА ЈЕ БАДЊИ ДАН: Наши стари су раније ОБАВЕЗНО поштовали ове обичаје како би били ЗДРАВИ и имали НОВЦА!

СУТРА ЈЕ БАДЊИ ДАН: Наши стари су раније ОБАВЕЗНО поштовали ове обичаје како би били ЗДРАВИ и имали НОВЦА!

Заборављени српски обичаји које су практиковали наши преци на Бадњи дан

од Паланка данас
0 Коментар

Бадњи дан претходи најрадоснијем хришћанском празнику – Божићу. Прате га моногобројни обичаји који улепшавају припеме човекове душе за рођење сина Божјег.
Бадњи дан претходи најрадоснијем хришћанском празнику – Божићу. Прате га моногобројни обичаји који улепшавају припеме човекове душе за рођење сина Божјег. Представља последњи и најстрожи дан великог поста.

 

У праскозорје, под ударцима секире, један се млади храст опрашта са сунцем. Сече се са три ударца, тако да падне ка истоку.

Бадњак је симбол оног дрвета, које су, према предању, пастири донели Јосифу и Марији, да заложе ватру и загреју пећину у којој је рођен Исус Христ.

Његово ложење је главни део овог празника, али ће бадњак од зоре, до сумрака, остати прислоњен уз кућу, и тек потом бити унет, уз посипање житом. Бадњак се ложи са посебним поштовањем, и моли за здравље, срећу и мир.

На бадње јутро кућа се чисти, украшава са сламом, на сто се ставља суво и коштуњаво воће, славска свећа – започиње пост који за циљ има чишћење душе. Потом се припрема посна вечера, пече печеница и иде у цркву на бдење.

Домаћице праве посну трпезу, али разноврсну, која би требало да садржи: пасуљ, рибу, баклаву, погачу, питу…Верује се да ће тако и нова година бити богата и плодна.

Подови се посипају сламом, баш као у Витлејемској пећини, деца пијучу, да би се живина множила и умолило благостање.

У овим обичајима лежи проналажење смисла празника Христовог рођења. Није све у трпези и јелу, јер се све то може спремити било који дан. Битно је да се овај празник проведе у свом домаћинству у кругу породице, са радошћу и љубављу.

И док се у домовима пали свећа, као симбол Исусове светлости коју је донео свету, ове су вечери сокаци и улице пусти. Не иде се у госте, нити се ишта узима од других. Празнује се у породици, а сви обичаји упућују на љубав, праштање и тежњу да се све заваде прекину.

Многи обичаји везани за Бадњи дан су пагански, а црква им је касније дала хришћанско обележје.

Следећа веровања су наши преци обавезно поштовали:

– Мак ваља јести на Бадњи дан, јер се верује да ће донети много новца онима који га једу.

– Они који су се током године посвађали с неким, на Бадњи дан праштају и мире се и то је прави дух традиције.

– На Бадње вече жена удари руком мужа у слабину, а муж жену исто, да буде целе године кућа весела, да буде здрав домаћин-газда куће.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept