Početna » СУТРА ЈЕ ЦРВЕНО СЛОВО: Да ли је грех радити или не?

СУТРА ЈЕ ЦРВЕНО СЛОВО: Да ли је грех радити или не?

ВЕЧИТА је недоумица православних хришћана треба ли радити или не када је црвено слово.

од Паланка данас
0 Коментар

У нашем народну постоје бројна веровања кад је реч о обичајима и вери. Међутим, јако је важно разликовати шта је правило цркве, а шта се у православљу задржало из паганских ритуала.Православни календар испуњен је светитељима који су обележили историју и постали од великог значаја за православље. Међутим, бројна домаћинства верују да ће им се нешто јако лоше догодити ако раде на празник који је обележен црвеним словом.

Сутра прослављамо Света Три Јерарха, односно светитеље Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог, а сваки од њих има свој дан празновања у месецу јануару.

Овај заједнички празник сва три светитеља установљен је у XИ веку у време цара Алексија Комнена због расправе у народу око тога који је од ове тројице светитеља највећи. Свети Василије Велики је познат као велики световни и духовни учитељ цркве. Свети Григорије Богослов је и прозван као Богослов јер је ненадмашно тумачио догму, а свети Јован Златоусти је упамћен као недостижан проповедник Јеванђеља, због чега је тако и назван.

Разговарали смо са етнологом Ивом Радовић и теологом Јованом Благојевићем су својим мудрим излагањем у видео интервјуу за наш Нпортал открили шта је правилно.

– Као хришћани, падамо често у исту замку у коју су упали Јевреји из доба Старог завета, и из Христовог времена. То значи да нам је питање да ли на одређени дан не треба радити постало важније од верског, духовног живота. Христој је, када су га критиковали што лечи суботом, јасно рекао: Па, људи, субота је створена ради човека, не човек ради суботе – започео је са излагањем Јован.

У видео интервјуу можете сазнати шта због чега носимо црвен конац и бројаницу. Ношење једног од ових предмета било је познато и у Библији пре Христовог рођења.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept