СУТРА ЈЕ ДРЖАВНИ ПРАЗНИК ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТКОМ РАТУ

Дан примирја у Првом светском рату биће обележен сутра у 11 сати у Србији као и у многим земљама широм света државним манифестацијама

у знак сећања на 11. новембар 1918. године када је на снагу ступило примирје у Првом светском рату.

Према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији, Дан примирја у Првом светском рату празнује се 11. новембра, који ове године пада у суботу.

На овај дан не раде државни и други органи, привредна друштва и други облици организовања за обављање делатности или услуга.

Kако се, према наведеном закону, померање државних празника који су нерадни дани врши само када одређени празник падне у недељу, ове године понедељак, 13. новембар је радни дан.

Дан примирја, који је у Србији државни празник, установљен је у знак сећања на 11. новембар 1918. године када је у Француској у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша у 11 сати потписано примирје у Првом светском рату. Примирје је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају 28. јуна 1919. године.

Централну државну манифестацију полагања венаца и одавања почасти код спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату у име Владе Србије предводиће министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Церемонији ће присуствовати и представници министарстава, Војске Србије, Београда, амбасадори и изасланици министарстава одбране бројних земаља као и удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Сличне манифестације истовремено биће одржане и широм Србије, као и у бројним земљама, како савезницама тако и противницама Србије у Првом светском рату.

Манифестацијама у иностранству присуствоваће амбасадори, конзули и изасланици Министарства одбране Србије који ће положити венце на меморијале и места страдања од значаја за Србију, а у оним државама у којим их нема придружиће се церемониј

Бета

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/sutra-je-drzavni-praznik-dan-primirja-u-prvom-svetkom-ratu/