Početna » СУТРА ЈЕ ПОБУСАНИ ПОНЕДЕЉАK, ВАСKРС ЗА МРТВЕ: Ово се ОБАВЕЗНО износи на гробље!

СУТРА ЈЕ ПОБУСАНИ ПОНЕДЕЉАK, ВАСKРС ЗА МРТВЕ: Ово се ОБАВЕЗНО износи на гробље!

У неким крајевима, овај дан се обележава као задушнице

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква обележава Побусани понедељак сутра, 24.априла, односно „Васкрс за мртве“, дан када се уређују гробови преминулих и када се на гробља износе фарбана јаја. „Васкрс за мртве“ се обележава увек првог понедељка након Ускрса.Тог дана, по народном веровању и обичају, треба „побусати“ гробове умрлих сродника бусењем са зеленом травом.

У неким крајевима, овај дан се обележава као задушнице – излази се на гробља, пале се свеће, уређују гробови и свештеник врши парастосе и помене за покој душа покојника.

Ипак, по нечему је побусани понедељак различит од осталих задушних дана у години.

Наиме, сутра се на гробља износе црвена јаја које су домаћице офарбале на Светли петак! Та јаја која се куцају о споменик, и упокојени се поздрављају са „Христос Васкрсе“. Тим прадавним обичајем се исказује љубав и поштовање према умрлим сродницима, са којима се на тај начин дели радост Васкрсења Христовог и победе над смрћу. На крају се преостала јаја поделе сиротињи.

Верује се да је овај обичај најпре настао у крилу руске цркве одакле је дошао и у наше крајеве, али нема јасних доказа од када датира традиција обележавања овог дана.

Наиме, „ваља се“ да се данас на неком погодном месту окупе пријатељи, да се игра, пева и забавља. Треба уплести неколико венчића од врбових грана и носити их у коси, а ко се кроз венац пољуби постаће побратим/посестрима за ту годину. Или тако бар народ верује.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept