Početna » СУТРА ЈЕ СПАСОВДАН, ЕВО ШТА НИКАКО НЕ СМЕ ДА СЕ РАДИ Овај обичај потиче из претхришћанских времена

СУТРА ЈЕ СПАСОВДАН, ЕВО ШТА НИКАКО НЕ СМЕ ДА СЕ РАДИ Овај обичај потиче из претхришћанских времена

Српска православна црква и њени верници сутра обележавају Спасовдан, један од 12 најзначајнијих празника у Срба.

Празник Вазнесења Господњег, или Спасовдан, заснован је на догађајима описаним у Новом завету, у Делима апостолским.Према хришћанском веровању, након свог васкрсења, Исус Христос се 40 дана јављао својим ученицима, учећи их и припремајући их за долазак Светог Духа. На Спасовдан, Христос се узнео на небо са Маслинске горе у присуству својих апостола, обећавши им да ће им послати Утешитеља, Светог Духа, који ће их водити и снажити.

Васкрсењем је Господ показао да је јачи од смрти и 40. дана од васкрсења његови су се ученици налазили за трпезом. Тог дана им се Христос поново јавио и рекао:

Ко поверује, биће спасен

– Идите по свему свету и проповедајте Јеванђеље сваком створењу. Ко поверује и крсти се, биће спасен, а ко не поверује биће осуђен – наводи се у Новом завету.

На Спасовдан, хришћани престају да се поздрављају са „Христос воскресе“ и поздрављају се „Христос спасе“

Спасовдан је повезан са бројним обичајима који су укорењени у верској традицији и народним обичајима.

Ови обичаји варирају од региона до региона, али сви они носе дубоку симболику и верско значење.

Као и код многих других хришћанских празника, на Спасовдан се припремају посебна јела. Традиционална храна укључује хлебове, колаче и друга јела која се деле са породицом и пријатељима. У неким крајевима, овај дан је повезан са припремом јагњећег меса.

У многим српским селима и градовима, Спасовдан се обележава литијама, које су свечане поворке са иконом, крстом и црквеним барјацима. Литије обилазе село или град, заустављајући се на местима од значаја, где се читају молитве за благослов и заштиту.

У неким деловима Србије, Спасовдан се сматра и даном заштите од временских непогода. Постоје обичаји који укључују освећење воде и кропљење њива, како би се осигурала добра жетва и заштита од града и олуја.

Свети Спасе, спаси душе наше

Многи обичаји о Спасовдану сачувани су још из предхришћанског времена. Био је то празник колико ратара, толико и сточара. Божанство Спас је имало улогу заштите и спасења, те му се народ обраћа молитвом:

„Свети Спасе – спаси душе наше“!

Спасовдан је био многобожачки дан празновања Главног четвртка у години. Громовник Перун, тукао је, по веровању, громовима и градом усеве, а божанство Спас је уз помоћ житног класа у руци, спасавало усеве од туче.

Спасовдан се слави и као крсна слава. За Спасовдан се обавезно клало јагње, као жртва свецу. Редовно се спремала цицвара. Чобани припремају крстиће од лескових грана, па их изјутра стављају на кровове кућа и помоћних зграда, на торове и притворке, а забадају их и на њиве с усевима.

Пре Спасовдана није се пило млеко од Нове године.

На Спасовдан мушкарци се не брију, жене се не умивају и деца не купају. Не спава се преко дана, да се не би дремало преко године.

ДневникYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept