Početna » СУТРА ЈЕ ВЕЛИКИ ПРАВОСЛАВНИ ПРАЗНИК, ИСПОШТУЈТЕ ОБИЧАЈЕ А АКО ЗАГРМИ ТО МОЖЕ ДА ЗНАЧИ САМО ЈЕДНО

СУТРА ЈЕ ВЕЛИКИ ПРАВОСЛАВНИ ПРАЗНИК, ИСПОШТУЈТЕ ОБИЧАЈЕ А АКО ЗАГРМИ ТО МОЖЕ ДА ЗНАЧИ САМО ЈЕДНО

У многим крајевима Светог Саву нарочито празнују сточари

од Паланка данас
0 Коментар

Сутра је празник, али радни! У част првог српског архиепископа и просветитеља школе у Србији сутра, 27. јануара, обележавају дан духовности – школску славу Светог Саву.
Празник Светог Саве један је од највећих храмовних и породичних празника у српском народу, светкују га многе занатлије, проглашен је и за школску славу, а они који га празнују приређују пригодне приредбе уз сечење славског колача.

За школску славу овај празник је установљен 2. јануара 1840. године на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Kрагујевца.

У одлуци Попечитељског просвјештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се свети Сава проглашава за патрона свих наших школа и да се од тада у свим школама најсвечаније прославља.

Савиндан се прослављао као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком тадашњих власти, а после полувековне забране у комунистичком режиму, поново се наставило са прослављањем овог празника.

Празнична песма за Савиндан је Химна светом Сави.

Многе врсте занатлија из Србије су га сматрале својим патроном и узимале његов дан за еснафску славу, па су тако Светог Саву за еснафску славу узеле занатлије ужари, мутавџије, опанчари, обућари…

У многим крајевима Светог Саву нарочито празнују сточари.

Многи српски народни обичаји око Светог Саве везани су за стоку и за страх од вукова па се тако пред Савиндан није смела стока терати у шуму из страха од вукова, јер би то за њу било погубно.

Такође, тих дана се ништа није смело радити са сечивом, бритве нису отваране да би вуцима чељусти остале склопљене, а жене нису смеле ништа бојити у црвено да вуци не би клали стоку.

Постоји много српских народних веровања везаних за Савиндан, међу којима и то да ће се, ако на Светог Саву грми, десити важни догађаји у земљи.Povezane vesti

Остави коментар

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept