Početna » СУТРА ЈЕ ЗАЧЕЋЕ СВЕТЕ АНЕ-НА ОВАЈ ДАН ЖЕНЕ НЕ ТРЕБА НИШТА ДА РАДЕ ОСИМ ЈЕДНЕ СТВАРИ

СУТРА ЈЕ ЗАЧЕЋЕ СВЕТЕ АНЕ-НА ОВАЈ ДАН ЖЕНЕ НЕ ТРЕБА НИШТА ДА РАДЕ ОСИМ ЈЕДНЕ СТВАРИ

Православна црква и њени верници 22. децембра прослављају празник, посвећен зачећу Свете Ане. Праведни Јоаким и Ана нису имали деце пуних 50 година свога брачног живота. Под старост им се јавио архангел Гаврил, сваком од њих на по се, и рече им, да су молитве њихове услишане од Бога и да ће родити ћерку Марију.

Према легенди, Ана је Богородицу донела на свет у својим седамдесетим годинама. Тада Ана света заче од мужа свога, и после девет месеци роди ћерку, благословену од Бога и од свих колена људских, Пресвету Деву Марију Богородицу. По хришћанском веровању, рођење Богородице, Деве Марије, није било уобичајено.

Она је унапред проречена, најпре од Бога: јер ће “семе женино сатрти главу змије” (1 Мој 3,15), а онда и од старозаветних пророка, у многим пророштвима.

Богородица је рођена у Назарету, у Галилеји (Лк 1,26-27), а њено име Марија, које је некад носила и Аронова сестра (2 Мој 15,20), било је сасвим уобичајено и бројно у време рођења Господа Исуса Христа. А ево шта данас не требе никако да радите данас!

На овај дан, жене не треба да раде никакве послове, већ само да се моле Светој Ани за заштиту деце или зачеће, уколико још увек немају порода. У неким селима задржао се пагански обичај, где мајке са женском децом иду око куће и бацају пепео или просо да би сачувале кућу од злих чини.

Болесне жене одлазе у манастире на молитве, а нероткиње одлазе на конак, па остају по три дана. У стара су времена мушкарци, чије би жене после дужег времена затруднеле, одлазили у поноћ на вилина или друга урокљива места и побадали крстиће направљене од тисовог дрвета.

Опанак

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept