Početna » СУТРА НИKАKО НИЈЕ ДОБРО ДА РАДИТЕ 1 СТВАР! Обичај за СВЕТЕ ВРАЧИ каже да ОВИ ЉУДИ треба да се ЧУВАЈУ…

СУТРА НИKАKО НИЈЕ ДОБРО ДА РАДИТЕ 1 СТВАР! Обичај за СВЕТЕ ВРАЧИ каже да ОВИ ЉУДИ треба да се ЧУВАЈУ…

За празник Светих Врача - Kозме и Дамјана - важе ови обичаји и народна веровања

Свети Врачи се славе 14. јула, када је умро Свети Kозма и 14. новембра – када је умро Свети Дамјан. Двојица браће су цењени у српском народу због уверења да су добили од бога дар да лече људе.


У народу их зову и „безсребреници“. Дар за лечење су добили бесплатно, као дар од бога, па ни они нису желели да било шта наплаћују болесним људима.

По предању, баш је оданост овом принципу изазвала и раздор међу браћом. Kозма се наљутио на Дамјана што је примио дар од жене коју су излечили. То је била једина свађа међу браћом. Дамјан је, наиме узео од жене три јајета и то као као дар а не као плату. Притом, жена га је – по предању – заклела Светом тројицом да их узме.

Љутити Kозма је наредио да их не сахране у истој гробници. Ипак, после смрти светитеља, народ их је сахранио заједно према откровењу божјем.

Верује се да за њихов празник није добро радити тешке физичке послове, а највише треба да се чувају они који раде на великим висинама. По предању, овај празник се слави и као заштита од грома, па кажу да не ваља излазити из куће без преке потребе.

Празник Светих Врача је и званична крсна слава Лекарске коморе Србије, па је прослављају у медицинским установама широм земље. По народном веровању, овај празник је добар и за молитву за оздрављење.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept