Početna » СУТРА ПОЧИЊЕ УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ Креће комбинаторика ЕВО КАКО СЕ ПОПУЊАВАЈУ ЛИСТЕ ЖЕЉА

СУТРА ПОЧИЊЕ УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ Креће комбинаторика ЕВО КАКО СЕ ПОПУЊАВАЈУ ЛИСТЕ ЖЕЉА

Већина родитеља свршених основаца већ је добро проучила прелиминарне резултате завршног испита и чека да се заврше рокови жалбе, како би помогла деци да упишу прави смер.

Попуњавање листе жеља је веома важан корак у склопу целог процеса мале матуре и треба му приступити са пуно пажње, јер он умногоме одлучује сам ток даљег школовања, односно одабир будуће професије.Само попуњавање листе жеља потребно је урадити рационално, јер се сви подаци са попуњених листа жеља уносе у програм Министарства просвете који потом распоређује децу тамо где има места, а на основу њиховог успеха, али и потражње за тим образовним профилима.

Када се попуњава листа жеља

Попуњавање листе жеља обавља се електронским путем и непосредно, доласком у школу, током целе среде (26. јун) од 8 па до четвртка (27. јун) до 15 часова.

Онлајн листа жеља се попуњава на порталу Моја средња школа.


Календар мале матуре

18. јун: завршни испит – тест из српског језика

19. јун: завршни испит – тест из математике

20. јун: завршни испит – тест из изборног предмета

22. јун: прелиминарни резултати мале матуре

22. јун: пријем приговора на прелиминарне резултате

25. јун: коначни резултати мале матуре

26-27. јун: попуњавање листа жеља за упис

29. јун: објављивање коначне листе жеља

2. јул: објављивање расподеле ђака по школама

2. јул: објављивање слободних места за други круг

2 -3. јул: подношење пријаве за упис ученика у средње школе за први уписни круг

4. јул: објављивање преосталих слободних места после другог уписног круга

4. јул: подношење пријаве за упис ученика у средње школе за други уписни круг


Смернице за попуњавање листе жеља

Врло је важно листе жеља попунити по свим правилима, јер неправилно попуњене листе неће бити узете у обзир, па је могуће да дете у првом уписном року не буде примљено. Ево шта је све важно да знате.

Образац за листу жеља купује се у продавницама „Просветног прегледа“. Купите више образаца, да бисте имали резерву ако погрешите при попуњавању.

Шифра образовног профила обавезно мора да буде написана латиницом онако како је написана и у Конкурсу за упис у средње школе. Обавезно проверите тачност уписане шифре, јер је она најзначајнији податак на листи жеља. Шифра се састоји од 11 знакова, односно слова и бројева.

Назив школе се уписује у поље, поред шифре жељеног образовног профила.

Назив образовног профила је додатна информација којом се потврђује да је образовни профил који је наведен шифром жељени смер те средње школе. На листи жеља мора се написати целокупни назив образовног профила онако како је написан у Конкурсу.

Проверите да ли се све три ставке које се морају уписати поклапају.

Попуните свих 20 ставки образовних профила. На прво место треба ставити оно што је прва жеља матуранта. После тога саветујемо да наведете и друге образовне профиле који се налазе у школи првог избора. Ово је битно због тога што је важно да дете упише школу коју жели.

– Није сјајно урадио тестове, и проценили смо да неће успети да прође на жељени смер – каже Радован Лукић, чији је син Мирослав хтео да упише смер кувар. – Анализирао сам прошлогодишње резултате и бодове који су били потребни за упис на тај смер, и одлучили смо се да упише смер конобар, јер ту ће сигурно упасти. Ако успемо, можда се у септембру пребаци, али то зависи од директора и слободних места. Могуће је да ће их бити, ове године лоше су сви урадили тест из српског. Одлучили смо се на сигурно, на крају крајева, ако заиста жели да се бави кулинарством, мораће да студира, а то ће моћи да упише с овим смером – рационалан је овај родитељ.

Образовни профил могуће је променити и касније, у септембру, када већ почне школа. То је, међутим, у надлежности директора школе.

Смерове поређајте по нивоу заинтересованости. То значи да је, како листа одмиче, заинтересованост за смерове које уписујете све мања. Битно је да у првих неколико смерова упишете баш оне смерове које бисте највише волели да похађате.

Јединствена шифра је број који је сваки ученик добио пре полагања тестова у оквиру завршног испита. Ту јединствену шифру треба уписати и на листу жеља у врху. Испод је потребно да упишете и назив основне школе коју сте завршили, а поред тога и место у ком се основна школа налази.

Име и презиме ученика, као и једног родитеља неопходни су подаци које је потребно унети на листу жеља. За сваки податак одређено је посебно поље.

Попуњену листу жеља мора да потпише један од родитеља. Због тога је потребно да ученици дођу са једним од родитеља у школу на дан када се попуњава листа жеља.

Рангирање и бодовање

Рангирање за упис врши се на основу постигнутог успеха у шестом, седмом и осмом разреду, успеха на завршном испиту и успеху на такмичењима. Из 6. 7. и 8. разреда ученици могу да понесу 60 бодова, а на малој матури максимум 40, што значи укупно највише 100 бодова.

Ако дете не упише средњу школу у првом, одржавају се други и трећи уписни круг. У том случају дете иде у други или трећи круг, а ту број освојених поена нема готово никакав утицај на рангирање јер се деца рангирају тамо где је остало слободних места за тај образовни програм.

Други и трећи уписни кругови заврше се обично већ у првој недељи јула, а да се само у августу одржава полагање мале матуре за ученике који из неког разлога нису могли да је полажу у редовном термину. Деца која у августу буду полагала малу матуру, биће распоређена по школама где има места за те образовне профиле које су изабрали на листи жеља.

ДневникYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept