Početna » СУТРА СЕ НИKАKО НЕМОЈТЕ ЧЕШЉАШТИ! Славимо ЈЕРЕМИЈИН ДАН, а ови обичаји се СТРОГО ПОШТУЈУ!

СУТРА СЕ НИKАKО НЕМОЈТЕ ЧЕШЉАШТИ! Славимо ЈЕРЕМИЈИН ДАН, а ови обичаји се СТРОГО ПОШТУЈУ!

Српска православна црква и њени верници 14. маја обележавају дан посвећен Светом пророку Јеремији

од Паланка данас
0 Коментар


Свети пророк Јеремија хришћански је светитељ и пророк рођен шест векова пре Исуса. Иако већина грађана и не зна за њега, у неким крајевима Србије су се одржали обичаји и народна веровања о којима се и данас води рачуна.Верује се да је Јеремија заштитник од змија отровница. Зато је обичај да се сутра разгоне ови гмизавци да не би преко лета досађивали. Неко из куће због тога треба да порани, узме тигањ и лупајући у њега неколико пута понови: “Јеремија у поље, а све змије у море! Само једна остала, за зло њено остала, оба ока избола, на дан трна глогова. На четири шипова, злу коб изела”.

Докле се чује лупање и песма, дотле змије неће смети да се приближе.

На Јеремијин дан не отварају се бритве и не ради се ништа иглом и концем. Kо би на овај дан отворио бритву, верује се, на тога би преко целе године трчале змије. У неким крајевима стари верују да се на данашњи дан не ваља ни чешљати да се не би изазивали ови опасни гмизавци.

Такође, треба пазити да се ни за ким не вуче одвезана пертла или неки кончић да се на исти начин тако не би вукле и змије.

По предању, Свети пророк Јеремија већ је у петнаестој години почео да прориче и због тога је често био у немилости власти, чак прогањан и затваран. Због својих пророчанстава навукао је гнијев великаша, али и поштовање оних који су у њега веровали.

Постоји веровање, да је и Александар Велики посетио гроб пророка Јеремије и да је његово тело тада пренето и сахрањено у Александрији.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept