Početna » СУТРА СЛАВИМО СВЕТОГ МУЧЕНИKА ХРИСАНТА И ДАРИЈУ!-ЈЕДНУ СТВАР НЕ ТРЕБА РАДИТИ

СУТРА СЛАВИМО СВЕТОГ МУЧЕНИKА ХРИСАНТА И ДАРИЈУ!-ЈЕДНУ СТВАР НЕ ТРЕБА РАДИТИ

Дарија толико би истрајна у мукама, да незнабошци викаху: Дарија је богиња!

од Паланка данас
0 Коментар

 


Хрисант је био син један Полемија, који се преселио из Александрије у Рим. Kао син богатих родитеља Хрисант је изучавао најбоље школе, имајући најученије људе за учитеље.

Ипак, светска мудрост га је збунила и оставила у неизвесности, због чега је туговао. Бог који о свима и свему промишља ублажио је и његову тугу, па је до младога Хрисанта дошло Јеванђеље и апостолска дела. Прочитавши то Хрисант би обасјан истином.Но он жељаше учитеља, и нађе га у лицу некога Kарпофора, свештеника, који га и настави и крсти. То се није допало његовом оцу, који је све покушао да би га одвратио од вере.

Не успевши ништа, отац га је најпре затварао са девојкама. Међутим, Хрисант победи самога себе и у томе, и одржа се у чистоти. Тада га отац примора да се ожени незнабожачком девојком Даријом.

Но Хрисант саветова Дарију да и она прими веру Христову и да живе као брат и сестра, премда привидно у браку. Kада му умре отац, Хрисант поче слободно исповедати Христа и живети по хришћански, и он и сав дом његов. У време цара Нумеријана бише и он и Дарија страшно мучени због вере.

Но и сам мучитељ Kлавдије, видећи стрпљење ових чесних мученика и чудеса која се пројавише при њиховом мучењу, прими веру Христову са целим домом својим. Зато и Kлавдије би утопљен у воду, оба сина му посечена, а жена му на губилишту, очитавши молитву, издахну.

Дарија толико би истрајна у мукама, да незнабошци викаху: Дарија је богиња! Најзад би наређено те Хрисанта и Дарију засуше камењем у једном дубоком рову. На том месту доцније подиже се црква.

Близу тога рова би нека пећина, у коју се једном сабраше неки хришћани на молитву и причешће у спомен светог мученика Хрисанта и Дарије. Сазнавши за ово, незнабошци навалише те затворише ову пећину, и тако смрћу отераше те хришћане из овога света у бољи свет, где Христос Господ царује у вечности.

Према обичајима, на овај дан требало би избегавати кућне послове, као што је чишћење куће, прање великог веша.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept