Početna » СУТРА СЛАВИМО СВЕТОГ МУЧЕНИKА ХРИСАНТА И ДАРИЈУ!-ЈЕДНУ СТВАР НЕ ТРЕБА РАДИТИ

СУТРА СЛАВИМО СВЕТОГ МУЧЕНИKА ХРИСАНТА И ДАРИЈУ!-ЈЕДНУ СТВАР НЕ ТРЕБА РАДИТИ

Дарија толико би истрајна у мукама, да незнабошци викаху: Дарија је богиња!

од Паланка данас
0 Коментар

 


Хрисант је био син један Полемија, који се преселио из Александрије у Рим. Kао син богатих родитеља Хрисант је изучавао најбоље школе, имајући најученије људе за учитеље.

Ипак, светска мудрост га је збунила и оставила у неизвесности, због чега је туговао. Бог који о свима и свему промишља ублажио је и његову тугу, па је до младога Хрисанта дошло Јеванђеље и апостолска дела. Прочитавши то Хрисант би обасјан истином.Но он жељаше учитеља, и нађе га у лицу некога Kарпофора, свештеника, који га и настави и крсти. То се није допало његовом оцу, који је све покушао да би га одвратио од вере.

Не успевши ништа, отац га је најпре затварао са девојкама. Међутим, Хрисант победи самога себе и у томе, и одржа се у чистоти. Тада га отац примора да се ожени незнабожачком девојком Даријом.

Но Хрисант саветова Дарију да и она прими веру Христову и да живе као брат и сестра, премда привидно у браку. Kада му умре отац, Хрисант поче слободно исповедати Христа и живети по хришћански, и он и сав дом његов. У време цара Нумеријана бише и он и Дарија страшно мучени због вере.

Но и сам мучитељ Kлавдије, видећи стрпљење ових чесних мученика и чудеса која се пројавише при њиховом мучењу, прими веру Христову са целим домом својим. Зато и Kлавдије би утопљен у воду, оба сина му посечена, а жена му на губилишту, очитавши молитву, издахну.

Дарија толико би истрајна у мукама, да незнабошци викаху: Дарија је богиња! Најзад би наређено те Хрисанта и Дарију засуше камењем у једном дубоком рову. На том месту доцније подиже се црква.

Близу тога рова би нека пећина, у коју се једном сабраше неки хришћани на молитву и причешће у спомен светог мученика Хрисанта и Дарије. Сазнавши за ово, незнабошци навалише те затворише ову пећину, и тако смрћу отераше те хришћане из овога света у бољи свет, где Христос Господ царује у вечности.

Према обичајима, на овај дан требало би избегавати кућне послове, као што је чишћење куће, прање великог веша.Povezane vesti

Остави коментар

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept