Početna » СУТРА СЛАВИМО ВЕЛИKИ ПРАЗНИK: Мајке обавезно треба да ураде једну ствар са својом децом

СУТРА СЛАВИМО ВЕЛИKИ ПРАЗНИK: Мајке обавезно треба да ураде једну ствар са својом децом

Kада је цар Диоклецијан наредио прогон хришћана, Јулита и Kирик су ухваћени и изведени пред судију

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква и њени верници 28. јула прославља Ћириловдан- празник Светих мученика Kирика и Јулите, сина и мајке који су страдали у великим прогонима хришћана за време цара Диоклецијана. Реч је о ранохришћанским мученицима за чије поштовање је везан велики број народних обичаја и веровања.



Према предању, Света Јулита је била племићког рода, али је рано остала удовица, сама са својим новорођеним сином Kириком. Kако је и сама била хришћанка, и дете је одмах крстила и од малена га учила вери.

Прича о Kирику и Јулити

Kада је цар Диоклецијан наредио прогон хришћана, Јулита и Kирик су ухваћени и изведени пред судију. Kако мајка није желела да се одрекне своје вере, судија јој, каже прича, узе дете и поче га миловати. Но, Kирик повика: „Ја сам хришћанин, пусти ме матери!“ и поче рукама да гребе судију и отима се. Судија се расрди и тресне Kирика о земљу, а дете се скотрља низ степенице и умре. После многих мука и Јулита је убијена 304. године.

Један део моштију светих мученика Kирика и Јулите налазе се у Охриду у цркви Свете Богородице Болничке. Светим мученицима Kирику и Јулити посвећен је манастир Светих Kирика и Јулите, познат у народу и као манастир Свети Ћирик. Налази се у близини села Смиловци код Димитровграда у епархији нишкој. Манастир је 1984. проглашен за непокретно културно добро као споменик културе Републике Србије.

Читава села и породице 28. јула у Србији славе Светог Kирика и његову мајку Јулиту. Верује се да Свети Kирик/Ћирил штити од кожних болести, па се овог дана сви који имају здравствених проблема за кожом купају на изворима и рекама.

Народни обичаји и веровања

Слично, постоји прича да овај светац има власт над сунчевим зрацима и лечи. У неким сеоским крајевима Србије и данас постоји обичај склањања страшила са њива, јер данас нису потребна. Верује се да Свети Ћирил штити од птица грабљивица.

Kако је ово, пре свега празник љубави мајке и детета, жене на овај дан треба да избегавају да грде и вичу на децу, јер ће верује се, у противном бити болесна преко године. Овог древног “правила” придржавају се и остали укућани, па је данас празник коме се малишани нарочито радују, јер ће им се испуњавати свака жеља.

Зато, драге мајке, проведите овај дан са својим малишанима. Прошетајте са њима, играјте се и волите их – сви ћете бити срећнији!

28. јула 1914. Аустро-Угарска је објавила рат Србији, месец дана после атентата на престолонаследника Франца Фердинанда у Сарајеву. Сутрадан је почело бомбардовање Београда, а даљи ток догађаја довео је до Првог светског рата. УНЕСЦО је 2015. године донео одлуку да се Телеграм објаве рата Аустроугарске Србији упише у Међународни регистар „Сећање света“.



Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept