ШВАЈЦАРЦИ НА РЕФЕРЕНДУМУ ОДЛУЧИЛИ ДА ЈЕ БРАК ЗА СВЕ

Швајцарци су на референдуму недавно изрекли одлучност да је брака за све. Односно, гласали су за могућност склапања и истополних бракова, што је велики пораз за све противнике који га представљају као претњу добробити детета.

„Да“ је на референдуму заокружило 64,1 посто бирача и то су коначни резултати које је објавила савезна влада, а за „брак за све“ изјаснили су се сви швајцарски кантони укључујући и оне најконзервативније. „Ово је историјски дан“, изговорено је пуно пута у седишту присталица брака за све у једном бернском ресторану окићеном дугиним заставицама.

„Данас је то одраз промене менталитета који се почео догађати последњих 20 година. Ово је уистину одраз врло широког и важног прихватања ЛГБТ особа у друштву“, рекла је АФП-у Олга Баранова, портпаролка комисије која се залагала за брак за све.

За Дебору Хеанни, чланицу колектива Либеро која је водила кампању, „ово је дан славља и победе након осмогодишње кампање“ и тренутак да се истакне како Швајцарска прихватањем хомосексуалних бракова „припада у исти ранг као и остале земље које су од раније на овој ширини отворености и напретка“.

У западној Европи 2001. године предњачила је Холандија када су била посреди права ЛГБТ заједнице. У Француској је брак за све легалан од 2013. године, у Немачкој од 2017.

Можда победа поборника брака за све и није велико изненађење, али јесу њене размере, посебно што су противници истосполних бракова пред крај кампање користили шокантне изборне плакате и чинило се да ће победити.

Хомосексуални парови у Швајцарској могу формално ући у животно партнерство од 2007. године, али нови документ омогућује им нова права. Један од њих истосполним ће паровима омогућити заједничко усвајање детета, а женским истополним паровима омогућиће се коришћење донације сперме, што највише боли противнике.

Бењамин Родуит, заменик председника Странке центра, за телевизију РТС је рекао да за њега није проблем брак за све међу одраслим особама које на то пристају, али га плаши, како је истакао, да ће такви бракови отворити могућност приступа из донације сперме лезбијским паровима.

Тако је у Швајцарској, а докле се стигло у Србији са правима припадника ЛГБТ заједнице. До сада је највећи успех и даље само одржавање Параде поноса једном годишње а о неким ширим правима још увек нема ни наговештаја.

Какав однос уопште имају преме Прајду припадници ЛГБТ популације. покушали смо да сазнамо на недавно одржаном скупу књижевника квир поезије из Србије и Словеније.

 

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/svajcarci-na-referendumu-odlucili-da-je-brak-za-sve/