Početna » СВАКИ ДРУГИ ЛЕК КОЈИ СЕ ПРОДАЈЕ НА ИНТЕРНЕТУ ЈЕ ЛАЖАН: Један се највише фалсификује и садржи отрове за пацове

СВАКИ ДРУГИ ЛЕК КОЈИ СЕ ПРОДАЈЕ НА ИНТЕРНЕТУ ЈЕ ЛАЖАН: Један се највише фалсификује и садржи отрове за пацове

Половина лекова са Интернета су лажни, истиче Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије

од Паланка данас
0 Коментар

Тиха и јавности непозната пандемија фалсификовања лекова, која односи стотине хиљада живота, завладала је светом, изјавио је за РТС Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије.



Истиче да лекови који се купују на илегалним тржиштима садрже и отрове за пацове, антифриз и прах од цигле, а последице могу бити смртоносне. Једино су сигурни лекови из апотека, мимо њих су ризик, наглашава Зелић. Сваки други лек који се купује на Интернету је фалсификат, подаци су Светске здравствене организације. Прошлогодишња зарада на илегалном тржишту достигла је 431 милијарду евра, наводи СЗО.

Павле Зелић, гостујући у Дневнику РТС-а, изјавио је да је СЗО на последњем састанку на којем је присуствовао, изнела податак да 700.000 људи годишње умре због изостанка ефикасности лека, који се најчешће набавља на илегалном тржишту.

„Данас се фалсификују лекови за најтеже болести, попут канцера. Криминалци који делују на светском нивоу су се удружили и покушавају да инфилтрирају лекове у легалне ланце снабдевања“, наглашава Зелић.

Ризик од токсина

Према његовим речима, Србија је била успешна да заштити своје ланце снабдевања.

„Процењује се да је европско тржиште мање од један одсто загађено фалсификованим лековима. Сматрамо да је наш ланац снабдевања заштићен. Забрињава нас што пацијенти набављају лекове на илегалном тржишту, попут интернета и друштвених мрежа јер су у ризику да добију токсичан лек“, наводи Зелић и истиче да се у Србији најчешће фалсификују лекови за еректилну дисфункцију, који се често набављају илегалним путем.

„Пацијенти се стиде да уђу у апотеку. То није никакво оправдање. Оштећења бубрега и јетре, као нуспојаве, су честа. Ако неко дође у посед сумњивих лекова, треба да то пријави Агенцији за лекове“, упозорава Зелић и каже да врло тешко може да препознамо да ли је лек фалсификован, те да се једино лабораторијском анализом то може утврдити.

„Педесет одсто лекова са Интернета су лажни, а 96 одсто продајних места су извори таквих лекова. Лек у апотеци је сигуран, а мимо ње је ризик. Потенцијалне опасности су – од изостанка ефекта, који неког може да води у смрт, до токсичних састојака. Ту има отрова за пацове, антифриза и праха од цигле“, закључује Зелић.



Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept