Početna » СВЕ еУСЛУГЕ ЈАВНЕ УПРАВЕ СУ НА КЛИК ОД ВАС. Много је лакше, направите свој налог већ данас !

СВЕ еУСЛУГЕ ЈАВНЕ УПРАВЕ СУ НА КЛИК ОД ВАС. Много је лакше, направите свој налог већ данас !

Време је за регистрацију аутомобила, истекао вам је рок важења пасоша или сте изгубили личну карту? Заборавите на дугачке редове испред шалтера, губљење времена и ону чувену: „Фали ти један папир.“ Дигитализација је само на клик од вас!

од Паланка данас
0 Коментар

Технологија је прискочила упомоћ и заувек променила начин на који приступамо јавним услугама, па тако данас административне послове можете обавити много лакше и – брже.Шта је ConsentID и зашто вам је потребан?

У најкраћем, ConsentID је кључ за дигиталне услуге јавне управе. Како бисте могли да користите све дигиталне услуге еУправе, неопходно је да користите апликацију ConsentID којом потврђујете свој идентитет. Ова апликација у дигиталном свету замењује традиционални начин идентификације путем личног документа, а уместо да одлазите до шалтера и чекате у реду, једноставно кликнете на апликацију на вашем мобилном телефону. Иако вам „на прву лопту“ може деловати компликовано, верујте да није!

Како до апликације и њене активације?

Једноставно! Најпре преузмите апликацију ConsentID са Google Play-а или iStore-а, а како бисте добили параметре који ће вам бити потребни за њено покретање, потребно је да лично одете до најближег шалтера општине, поште, банке или Управе за трезор. У Србији их укупно има око 1.300, а списак и адресе свих шалтера доступни су на линку: хттпс://еид.гов.рс/доцументс/Локације_еИД.пдф

На шалтеру ћете овлашћеном лицу показати на увид валидан биометријски документ (лична карта или пасош) и навешћете имејл адресу путем које желите да се региструјете. Овлашћено лице ће вам креирати налог и одштампати параметре (ИД корисника и регистрациони код или QR код) помоћу којих ћете активирати апликацију.

У апликацији

Када покренете апликацију, неопходно је да креирате ПИН по сопственом избору и потврдите да покрећете упис (Покрени упис/Старт енролмент) и да унесете параметре које сте добили на шалтеру. И то је све! Када је апликација активирана, практично сте добили улазницу за Портал еУправе и квалификовали се за коришћење дигитализованих услуга.

Како даље на Порталу еУправа?

На Порталу еУправа кликните на Пријава, а затим на Мобилна апликација. Затим је неопходно да унесете ваше корисничко име (имејл адресу), а након што потврдите идентитет на унапред активираној мобилној апликацији ConsentID, потражите еУслугу која вам је потребна. То су, између осталих: упис у вртић, заказивање термина за издавање личне карте и пасоша, замена возачке дозволе, добијање уверења о некажњавању, остваривање увида у задужења по основу пореза на имовину…

Важно је знати:

  • Апликација и параметри за подешавање су потпуно бесплатни
  • Апликацију можете инсталирати на паметни телефон или таблет уређај
  • Запамтите ваш ПИН, јер ћете га уносити сваки пут када покренете апликацију
  • У случају крађе, замене телефона или губитка ПИН-а, неопходно је да поново инсталирате апликацију ConsentID и одете на шалтер како бисте добили нове параметре за њено покретање
  • На једном телефону можете инсталирати апликацију ConsentID само за једног корисника
  • ConsentID могу користити сви грађани Републике Србије старији од 16 година који поседују личну карту или пасош
  • Апликација се приказује на језику на ком сте подесили телефон/таблет

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept