Početna » СВЕ ЈЕ ПРОЦВЕТАЛО, ПА И ВОЋКЕ Да ли ће мраз да уништи овогодишњи род?

СВЕ ЈЕ ПРОЦВЕТАЛО, ПА И ВОЋКЕ Да ли ће мраз да уништи овогодишњи род?

За нама је најтоплији фебруар, а први дани марта још су топлији.

од Паланка данас
0 Коментар

Воћке су увелико процветале, а пољопривреднике брине шта ће бити ако падне снег и ако се температура спусти испод нуле.Професор Зоран Кесеровић са Пољопривредног факултета у Новом Саду објашњава да је најосетљивија фаза прецветавања воћа, и да ако оно заврши ту фазу и дође до већих плодова, мраз неће моћи значајно да умањи род, већ може само да оштети плодове, преноси РТС.

Резидба се отегла, за 15 дана стиже и прскање, али све више се старе сорте замењују новим. Старо се ипак не сече, већ се прекалемљује.

Забрињава скупа радна снага и то што је нема, па неки у Ритопеку орезивањем остављају све ниже и ниже крошње.

Проф. др Зоран Кесеровић са Пољопривредног факултета у Новом Саду каже да је таква ситуација са топлим јануаром и фебруаром могла да се види и раније.

Према његовим речима, у протеклих 35 година само у једној години није било измрзавања воћа.

Истакао је да је најосетљивија фаза прецветавања и додао да може да се деси да воће које мраз задеси тек када су мало већи плодови, да претрпе оштећења само на плоду, али да не умањи род.

Инжењер електротехнике Лазар Јовановић рекао је да је суша још један од проблема са којим се пољопривредници суочавају.

Навео је пример да пољопривредник који треба да наводњава и има 100 јединица воде у бунару, ако је година сушна, имаће 50 јединица, и мораће да се оптимизује.

Јовановић истиче да пољопривредници размишљају о тој ситуацији, али не постоји могућност да се припреме на све околности, јер они раде у фабрици под отвореним небом.

Професор је навео да се нови систем против измрзавања воћа користи у Италији.

Како је објаснио, то је торањ који избацује топли ваздух и може да заштити воће на седам хектара и то на температури од -4. Његова цена је око седам, осам хиљада евра.

Дневник,


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept