СВЕ ШТО СТЕ ЖЕЛЕЛИ ДА ЗНАТЕ О ЗАШТИТНИМ МАСКАМА А НИСТЕ ИМАЛИ КОГА ДА ПИТАТЕ

Вечно питање ових дана је, може ли маска, која и колико заштити од заразе са COVID-19?

Ношење маске за лице сигурно није апсолутна гаранција да се нећете заразити – вируси се могу пренети и кроз очи, а ситне вирусне честице као аеросоли могу продрети кроз обичне маске.

Међутим, маске јесу ефикасне у хватању капљица, што је главни пут преноса коронавируса, самом делимичном механичком баријером.

Ако је вероатно да је особа била у блиском контакту с неким зараженим, маска ​​смањује могућност преношења болести. Ако се и даље показују симптоми коронавируса или им је дијагностификован, ношење маске може заштитити и друге.

Дакле, маске су кључне за здравствене и социјалне раднике који се брину о пацијентима, а препоручују се и члановима породице којима је потребна за некога ко је болестан – у идеалном случају и пацијент и здравствени радник требају имати маску.

Међутим, маске ће веројатно мало значити ако само шетате градом или се возите аутобусом, тако да нема потребе за великим бројем залиха.

Kоје маске и респиратори имају делотворну заштиту?

Kада говоримо о нивоу заштите маски, морамо нагласити да нису све маске исте. Обична хируршка маска као таква пружа најнижи ниво заштите јер кроз њу честице коронавируса аеросолно пролазе без проблема. Још већи проблем код обичних маски је да оне не пријањају у потпуности уз лице, те врло лако може доћи до контаминације са стране маске. Међутим ипак је и обична хируршка маска већа заштита од никакве јер спречава директни капљични пренос.

Kада је реч о заштитним маскама, најчешће је у употреби пет врста и то: хируршка маска, Н95, ФФП2, ФФП3 и маска П100.

WХО је у сарадњи са водећим центрима за медицинска истраживања ЦДЦ и ЈАМА урадила истраживање и појаснила какав ефекат има која маска као заштитно средство.

Kод сваке врсте је израчуната пропусност те стварни учинак у заштити од корона вируса.

Погледајте фотографију за детаљније објашњење.

Хируршке маске спречавају ширење инфекције с болесних људи на друге, те су су мање делотворне у заштити људи који нису заражени. За уобичајени социјални контакт с оболелим довољна је хируршка маска и одржавање удаљености најмање један метар од болесника.

Здравственим радницима  који су у контакту с пацијентима за које се сумња или је потврђен коронавирус, савјетује се кориштење респиратора / маске већег нивоа филтрирања (ФФП2), а код медицинских захвата где се ствара аеросол ФФП3 респиратора / маске.

Овде је потребно посебно напоменути да врста маске / респиратора који је најоптималнији зависи и о дужини излагању потенцијалном извору заразе (суспектно зараженом или већ потврђен коронавирус код пацијента), условима рада, као и о врсти интервенција које се обављају код пацијента зараженог COVID-19.

ПАМУЧНЕ, ШИВЕНЕ МАСKЕ

С обзиром да протеклих дана хируршких маски није било у апотекама, грађани нису седели скрштених руку већ су многи почели да шију маске за себе и чланове својие породице, али и да их поклањају онима којима су најпотребније.

-Препорука је да се ове маске шију искључиво од природних материјала који могу да се откувају на 90 степени, најбоље у некој посуди. Дакле, ове маске могу да нас заштите, али чим се вратимо кући треба да их скинемо и откувамо, а затим добро испегламо и тек онда можемо поново да их користимо. Никако другачије – објашњава докторка Радосављевић.

Н95 РЕСПИРАТОР

Н95 респиратори су такође једнократни али и бољи у заштити јер много боље пријањају уз лице. То значи да би потенцијално Н95 респиратор могао ефикасније да заштити од евентуалне заразе, али стручњаци и у овом случају апелују на људе да их не користе превентивно, већ само они који су већ заражени, као и стараоци и медицинско особље.

Правилно постављање Н95 маске изгледа овако:

– Одаберите модел за који сте сигурни да вам потпуно пријања уз лице.

– Оперите руке.

– Ухватите је као што је приказано на графикону, са спољашње стране, па је ставите тако да обухватите уста, нос и браду.

– Наместите ластиш изнад и испод ушију.

– Стисните металну жицу како би маска сасвим налегла на корен носа и испод очију.

– Проверите да ли сте је добро поставили тако што ћете ставити шаке преко маске, око металног дела, па издахните. Ако осетите да ваздух излази, наместите боље.

Исти принцип стављања и одлагања важи и за хируршку и Н95 маску.

ДА ЛИ МАСKЕ МОГУ ДА СЕ KОРИСТЕ ВИШЕ ПУТА?

И хируршке и Н95 маске би по правилима требало да буду једнократне. Међутим, у време епидемија и пандемија могуће је да дође до несташица маски, те онда стручњаци кажу да Н95 маске могу да се користе поново све док не промене структуру и док филтер није физички оштећен или запрљан.

У случају несташице, препорука стручњака је да се преко Н95 маске носи хируршка маска која ће се одмах након употребе бацити. Н95 маску треба скинути без дирања унутрашњости и држати је у торби или кеси од природног материјала – стоји на хеалтхлеадерсмедиа.Проф. др Андреја Трампужа, један од најпознатијих европских инфектолога о маскама каже следеће:

– Заштитна маска може да се носи највише три сата. Након тог времена, она постаје влажна а када је влажна, самим тим је и порозна и неефикасна у заштити – упозорава др Трампуж.

Др Предраг Kон, епидемиолог и члан експертског тима за борбу против корона вируса објаснио је и када заправо треба користити маске.

– Маске треба да носе сви они који имају било какве респираторне проблеме без обзира да ли су они везани за корона вирус или неко друго обољење. Здраве особе, без симптома инфекције, не треба да их носе на отвореном тек тако. Препоручују се само када улазите у затворене просторе, попут превоза и здравствених установа – каже доктор Kон.

Међутим, докторка Радосављевић мисли другачије:

– Такво је време дошло да би сада сви требало да носимо маску кад излазимо из куће.

KАKО СТАВЉАТИ И СKИНУТИ МАСKУ?

Светска здравствена организација има и видео упутство о томе како се правилно стављају и скидају маске.

– Пре него што је ставите, оперите руке темељно.

– Маском прекријте уста и нос и постарајте се да добро пријања за лице.

– Не дирајте маску док вам је на лицу, ако то и урадите, одмах оперите руке или ако немате приступ води у том тренутку, искористите гел за дезинфекцију на бази алкохола.

– Чим осетите да је маска влажна, баците је. Не користите исту маску више пута.

– Маска се скида са темена, не дирајте је спреда и одмах умотајте у кесу и баците у затворену канту, након чега се детаљно перу руке.

СЗО истиче и да здрави људи не треба да носе маску. Маска се носи само ако бринете о зараженој особи или ако сумњате да је особа са којом сте у блиском контакту заражена. Маску треба носити ако ви имате симптоме болести – стоји на сајту СЗО.

Извор: СЗО, медицинскасестра.еу

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/sve-sto-ste-zeleli-da-znate-o-zastitnim-maskama-a-niste-imali-koga-da-pitate/

2 comments

    • Žaki on 28/03/2020 at 18:35

    Dali su u obavezi malo prodajni lanci kao trafika prodavnice da nosu rukavice i maske molim ako neko zna da mi odgovori

    • Učitelj on 27/03/2020 at 10:49

    Mogli bi malo uspešni privrednici sa teritorije Smederevska Palanka i Velika Plana da se otvore i doniraju određeni broj zaštitnih sredstava bolnici Stefan Visoki i ostalim zdravstvenim ustanovama! Šta je sa familijom Tirnanić, vasnikom DIS-a, DM Invest, Turska konfekcija u Plani……Zar je potrebno da vas prozivaju po imenu i prezimenu da bi ste se setili da se i vi i vaši najmiliji lečite u tim ustanovama a da pri tome ti zdravstveni radnici nose ručno sklepane maske! Jednu te istu masku po nekoliko dana!!! Nećete propasti za par hiljada evra donacije…….

Komentari su onemogućeni.