Početna » СВЕ ВИШЕ ОГЛАСА ЗА ПОСАО, МАЊАК МАГАЦИОНЕРА, КУВАРА, КОНОБАРА…

СВЕ ВИШЕ ОГЛАСА ЗА ПОСАО, МАЊАК МАГАЦИОНЕРА, КУВАРА, КОНОБАРА…

од Паланка данас
0 Коментар

Поред дефицита који влада у ИТ сектору већ годинама уназад, највећи мањак радника у 2022. години бележен је за позиције магационера, конобара, кувара, месара хигијеничара. Поред њих, недостају и грађевински радници, возачи и занаталије попут аутомеханичара и водоинсталатера, показују подаци центра за запошљавање Инфостуд.Претходне године у први план је избио дефицит занатских занимања и увоз радника из источних земаља, наводи се у саопштењу.

На овој платформи је у току 2022. године било 13 одсто више расписаних конкурса него годину дана раније тако је година завршена са 76.247 огласа за посао.

Број кандидата који су били у потрази за запослењем био мањи за два одсто у односу на претходну годину и износио 237.897. Такође, просечан број конкурисања је у знатном паду и у 2022.години износи 47 по једном огласу, док је 2021. био 57.

Најтраженије области у којима је било највише могућности за запослење у претходној години биле су трговина, продаја, ИТ, машинство, администрација и угоститељство.

Послодавци су највише расписивали огласе за продавце, возаче, магационере, административне раднике као и раднике у производњи. Са друге стране жеље кандидата се нису умногоме разликовале, те су највише конкурисали на позиције
продавац, административни радник, комерцијалиста и телефонски оператер.

Kада се погледају сви огласи, и даље се у већој мери траже радници са нижим степеном квалификација. Чак 61 одсто огласа било је намењено онима са средњом стручном спремом, а чак четири одсто за оне који имају само основно образовање.

Свега 35 одсто огласа понуђено је кандидатима са вишим квалификацијама или факултетом.

Послодавци који су прошле године били у потрази за новим кадровима, били су приступачнији и у запошљавању студената те је тако преко 10.000 огласа (14 одсто) било доступно свима њима који праве прве кораке на тржишту рада.

Анализа Инфостуда показује да је више од 6.000 огласа било доступно особа са инвалидитетом.

Нова економијаPovezane vesti

Остави коментар

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept