СВЕТЛО И ТАМА КРИСТИНЕ ПИРКОВИЋ У НЛБ ГАЛЕРИЈИ

Изложбом младе сликарке Kристине Пирковић из Смедеревске Паланке НЛБ Банка и Kућа уметника Пигмалион настављају серију од 5 изложби младих уметница у оквиру пројекта „Figurae Feminae“.

„Човеков успон и пад, живот и смрт, светло и тама…тако би у пар речи могао да звучи осврт на сликарски опус Kристине Пирковић. Тематски, Kристина се креће у људском окружењу, са посебним акцентом на психолошке карактеристике представљених светаца и људи….јер хришћанска тематика је окосница свих радова ове младе уметнице.Kристина у свом раду често користи и дечје симболе, лутке,коњиће и лилихипе, који су , у великим контрастима са темама патње, умора, безнађа и страдања.Ти дечји мотиви су симболи чистоте и невиности.Велика страст за цртањем, за аутентичним цртежом ренесансног и фантастичног манира, огледа се у свим радовима Kристине Пирковић, насталих у само неколико последњих година“ каже Маја Живановић, селекторка Kуће уметника „Пигмалион“.

Kристина Пирковић је рођена 1991.године. Дипломирала је 2014. године на Филолошко уметничком факултету у Kрагујевцу, на одсеку за примењену и ликовну уметност, а мастер студије завршила 2015. године на истоименом факултету, смер зидно сликарство. Ова уметница, некадашња студенткиња Јелене Шалинић Терзић и Жељка Ђуровића, иако млада, има већ изграђен став о уметности и животу. Цртеж је основа свега у Kристинином стваралачком опусу, истовремено је и почетак и аутономно ликовно дело, али и одраз слободе. Цртежи су минуциозни, великих формата, најчешће монохроматски, са снажним акцентом на црвену боју. Уметница је лишена потребе да се бави илузијом, а њени опомињући радови су прецизни, са мноштвом детаља, који не умањују спонтаност дела.

НЛБ

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/svetlo-i-tama-kristine-pirkovic-u-nlb-galeriji/