СВЕТСКА НЕДЕЉА ДОЈЕЊА: МАЈЧИНО МЛЕКО ЈЕ ВИШЕ ОД ХРАЊЕЊА

Светска недеља дојења сваке године се обележава у више од 170 земаља света како би се повећало знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу.

Светска алијанса за подршку дојењу иницирала је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године пажња је усмерена на различите теме од значаја за дојење.

Званични датум Светске недеље дојења на глобалном нивоу је од 1. до 7. августа, али се државама, организацијама и институцијама предлаже да за обележавање и активности поводом Светске недеље дојења изаберу најприкладније датуме у њиховим земљама. У нашој земљи Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години која симболично представља трајање трудноће, а ове године обележиће се у периоду од 3. до 10. октобра под слоганом „Дојење је наша заједничка одговорност“

Циљеви Светске недеље дојења 2021. су информисање становништва о значају дојења, уврштавање дојења у јавно здравствену политику и програме, стварање партнерства са појединцима и организацијама, подстицање праксе дојења.

– Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године. Не само састав већ је и количина млека прилагођена узрасту детета и његовим потребама и зато мајчино млеко представља стандард исхране! Мајчино млеко садржи све што је потребно за физички, психички, социјални, емоционални и сазнајни развој, развој свих чула (вид, мирис, слух, додир, укус) и интелигенције (говора и језика) и штити од многих инфекција и алергија –

Породица и пријатељи могу да подржате мајку да доји тако што ће је охрабрити да доји, помоћи јој са бебом између подоја како би могла да се одмори или одспава, тако што ће припремити храну богату енергијом, витаминим и минералима како би имала довољно млека, одменити је у обављању кућних послова и подржати је да похађа школу родитељства и да научи више о предностима дојења.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/svetska-nedelja-dojenja-majcino-mleko-je-vise-od-hranjenja/