Početna » СВЕТСКЕ ЦЕНЕ ХРАНЕ У ФЕБРУАРУ НАЈНИЖЕ ЗА ТРИ ГОДИНЕ

СВЕТСКЕ ЦЕНЕ ХРАНЕ У ФЕБРУАРУ НАЈНИЖЕ ЗА ТРИ ГОДИНЕ

Наставља се пад цена хране.

од Паланка данас
0 Коментар


Светске цене хране су у фебруару пале на најнижи ниво у последње три године, саопштила је данас Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО).
У фебруару је забележени међумесечни пад цена свих главних житарица и биљних уља који је више него надокнадио поскупљење млечних производа, меса и шећера.Индекс светских цена прехрамбених производа за фебруар је пао са јануарских 118,2 поена на 117,3 поена, чиме је настављен пад светских цена хране који је започео у августу 2023. године, наводи се на вебсајту ФАО.

Вредност овог индекса је за 10,5 одсто, односно за 13,8 поена нижа него у фебруару 2023. године. Цене житарица су месечно пале за пет одсто на 113,8 поена услед велике понуде на тржишту и очекивања добре жетве кукуруза у Јужној Америци, а цене биљних уља за 1,3 одсто на 120,9 поена.

Индикатор цена млечних производа је порастао за 1,1 одсто на деветомесечни максимум од 120 поена, а највише су порасле цене маслаца због веће увозне потражње купаца из Азије.

Цене меса су након седам месеци узастопног пада у фебруару порасле за 1,8 одсто на 112,4 поена, посебно због поскупљења живинског меса и говедине. Индекс који прати цене шећера је порастао за 3,2 одсто на 140,8 поена услед забринутости за производњу у Бразилу, Индији и Тајланду.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept