СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА 2018

Светски дан дијабетеса 14. новембар, представља највећу кампању у свету посвећену дијабетесу. Тема за Светски дан борбе против дијабетеса 2018-2019. године је „Породица и дијабетес“.

Кључну улогу у спречавању, смањењу и отклањању фактора ризика за дијабетес тип 2 имају породице. Код 1 од 2 особе које тренутно живе са дијабетесом тип 2 није постављена дијагноза дијабетеса. Зато је познавање раних знакова, симптома и фактора ризика за све типове шећерне болести од виталног значаја за правовремено откривање, боље здравствене исходе и већи квалитет живота.

Започета двогодишња кампања је посвећена промоцији улоге породице у превенцији, контроли, нези и едукацији о овој болести са циљем побољшања приступа програмима едукације, помоћи у лечењу и контроли дијабетеса.

Преко 425 милиона људи у свету тренутно живи са дијабетесом. Већина оболелих има тип 2 дијабетеса, који се у великој мери може спречити кроз редовну физичку активност, здраву и уравнотежену исхрану, као и промоцију здравог животног окружења.

Процењено је да је 1,6 милиона смртних случајева у свету директно узроковано дијабетесом. Светска здравствена организација процењује да је дијабетес седми водећи узрок смрти у 2016. години.

Око 60 милиона људи у европском региону тренутно живи са овом болешћу, чије лечење оптерећује економију и здравствене системе у региону. Преваленција дијабетеса је у порасту у европском региону, обухвата 10 до 12% становништва у неким државама чланицама. Ово повећање је уско повезано са повећањем тренда прекомерне тежине и гојазности, са нездравом исхраном, физичком неактивношћу и социо-економским положајем.

Према процени Института за јавно здравље Србије, у Републици Србији без Косова и Метохије од дијабетеса болује приближно 750.000 особа или 13,2% одраслог становништва. Број особа са типом 2 дијабетеса је многоструко већи у односу на особе са типом 1 дијабетеса.

У Србији je дијабетес пети водећи узрок смртности и пети узрок оптерећења болешћу. У нашој земљи од ове болести годишње умре око 3000 особа. У 2016. години, Србија је на основу стандардизоване стопе морталитета од 15,7 на 100.000 становника, припадала групи европских земаља са високим стопама умирања од ове болести.

Према подацима Регистра за дијабетес Градског завода за јавно здравље, у Београду је 2017. године регистровано укупно 83.758 особа са дијабетесом. Новооболелих је исте године било 1.769 (848 мушкараца и 921 жена).

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/svetski-dan-borbe-protiv-dijabetesa-2018/