СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ – 1. ДЕЦЕМБАР

sidaСветски Дан борбе против сиде обележава се у Србији и свету 1. децембра кроз различите манифестације и овај Дан је прилика да се сви ми, као и грађани широм света, укључимо у различите активности и подсетимо да је ХИВ инфекција проблем који постоји на читавој нашој планети.

Светски дан борбе против сиде је први пут обележен 1988. године и први је икада глобални дан здравља. Данас је наука доста напредовала у терапији ХИВ-а и постоје закони који штите особе које живе са ХИВ-ом. Али и упркос овоме, људи углавном не знају како да заштите себе и друге од ХИВ-а и стигма и дискриминација су остали реалност за многе људе који живе са ХИВ-ом. Светски дан борбе против сиде је важан да подсети јавност и владе да ХИВ није нестао – да постоји и даље витална потреба да се сакупе средства, подигне свест, победе предрасуде и побољша образовање.

Иако је Светски дан борбе против сиде добра прилика да шира јавност почне да прича о томе и да се знање спроведе у акцију, не смемо заборавити важност јачања свести о ХИВ-у и током целе године.

Тим поводом у Паланчкој гимназији данас ће бити одржано једно стручно предавање о СИДИ, односно заштити од ХИВ вируса које ће обавити лекари паланачког Дома здравља а активисти Канцеларије за младе ће овај дан обележити и дељењем летака у центру града.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/svetski-dan-borbe-protiv-side-1-decembar/