СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ ОБЕЛЕЖЕН У СШ „ЖИКИЦА ДАМЊАНОВИЋ“

Поводом Светског дана борбе против СИДЕ ученици 3.и 4.године смера медицинска сестра-техницар,С.Ш.“Жикица Дамњановић“ одржали су предавање о значају превенције СИДЕ и на тај начин извршили вршњачку едукацију.

„Немој да делиш особе на позитивне и негативне ,
ако рескираш требаш да се тестираш“
Светски дан борбе против Сиде обележава се сваког 1.децембра од 1988,године. Тог дана исказује се подршка оболелима од ове тешке болести. Тим поводом Тим за заштиту и унапређење здравља ученика и секција здравственог васпитања оформила је тим вршњачких едукатора. Тим су чинили ученици трећег и четвртог разреда смера медицинска сестра- техничар ,који су са предметним наставницама здравствене неге Станишић Машом и Јеленом Павловић у кратким цртама подсетили шта је СИДА а шта ХИВ , како се преноси и не преноси и на које све начине се можемо штитити од хив инфекције. Акценат је стављен на животне приче истакнутих личности бившег кошаркаша NBA Меџик Џонсона и покојног певача QUEEN Фреди Меркјурија који су оболели од ове болести.
 Историјат
Група научника предвођења Мајклом Воробијем,професором екологије и еволуционе биологије са Унивезитета у Аризона,спровела је истраживање које је показало да се првобитни облик ХИВ вируса појавио у Африци у периоду између 1884. и 1924.године. Анализирајући измет шипанза, закључено је да вирус са њих прешао на човека.
 Почетак епидемије
У првим месецима 1981.године у Лос Анђелосу код одређеног броја пацијената,релативно младих особа,дијагностикована је упала плућа,која се до тада јављала само код особа ослабљеног имунитета . Исте те године лекари у Њујорку уочили су , код једне групе младих до тада здравих људи,појаву Капоши саркома-једне врсте рака коже,који се такође јављао код особа ослабљеног имунитета. За обе ове групе пацијената једно је било заједничко : МЛАДЕ ОСОБЕ РИЗИЧНОГ ПОНАШАЊА (хомосексуалци,интравенки наркомани…) . Убрзо су се међу њима нашли и примаоци крви . Једно је било сигурно да се болест преносила сексуалним путем и путем крви .
 Шта је СИДА ?
СИДА ( стечени имунодефицијентни синдром ) – је веома тешко заразно обољење изазвано вирусом ХИВ-а који има склоност да напада имунитет заражене особе .
 Шта је ХИВ ?
ХИВ је вирус који изазива СИДУ , он може а и не мора изазвати болест . Директно напада имунитет и органе као што су : бубрези , мозак и срце . Симптоми се могу јавити после неколико месеци па чак и после неколико година . Код оваквих болесника чак и обичне прехладе се могу брзо завршити смрћу , јер организам није у стању да се бори против ње.
 Која је разлика између СИДЕ и ХИВ-а ?
СИДА је обољење које изазива вирус ХИВ-а. А ако је особа заражена вирусом ХИВ-а она може ,а и не мора оболети , већ може пренети вирус на друге особе .
 Ко може да се зарази ХИВ-ом ?
Свака особа може да се зарази и разболи , без обзира на пол или расу .

 Како се преноси ХИВ ?
ХИВ се преноси преко крви , сперме , вагиналног секрета и са мајке на дете . Према томе особа се може заразити уколико дође до не заштићеног сексуалног односа са зараженом особом ; са мајке на новорођенче у току трудноће,порођаја или дојења ; и интравенском употребом дрога .

Минимална инфективна доза – је најмања количина вируса која је потребна да би се нека особа инфицирала . Значајно је напоменути да и ако се ХИВ вирус може наћи у телесним ћелијама он се не може пренети уколико немају ту минималну количину вируса . Дакле , сузе , зној и пљувачка немају ту минималну дозу како би се пренео вирус ХИВ-а.
 Како се преноси ХИВ ?
Због не знања како се ХИВ преноси ХИВ+ особе често бивају дискриминисане . Тако да , како би смањили дискриминацију заражених особа морамо знати како ХИВ не може да се пренесе . ХИВ се не преноси уобичајним социјалним контактом , чак ни када људи живе у истој кући , заједно похађају школу ,раде на истом радном месту као и заражена особа . Ме преноси се руковањем ,пољупцем , преко тоалета , у базенима , убодом инсекта , прибором за јело , преко ваздуха ,знојем , којањем , кашљањем …
 Како се заштитити од инфекције?
Ризичан сексуални однос без употребе кодома , затим ступање у сексуалне односе са непознатим особама „везе за једну ноћ“ , ступање у сексуалне односе под дејством психоактивних супстанци и алкохола ,када је моћ расуђивања знатно нижа или не постоји су облици понашања који вас могу довести у ризичну групу . Како би сте умањили ризик да се заразите ХИВ-ом , обавезно користите кондоме приликом сексуалног односа , не мењајте често сексуалне партнере , а уколико желите да се тетовирате или ставите пирсинг пажљиво одаберите место где ће те то урадити јер је важно да опрема буде стерилна . Особе које користе дроге ,а не могу престати са њиховим коришћењем , треба да користе искључиво свој прибор , не смеју се користити заједничке игле и шприцеви .
 Како се тестирати на ХИВ?
Свакако би било паметно да пре тестирања поразговарате са лекаром опште праксе , како би вам дао прецизна упуства .Тест крви је једини поуздан начин дијагностиковања ХИВ-а , а у узорку крви се проверав присуство ХИВ антитела у организму .У сваком случају , ако сте у неком тренутку били изложени ризику заразе овим вирусом требали би да урадите тест .Имајте на уму да добијање прецизних резултата зависи од времена када сте били изложени вирусом – потребно је да прође три месеца да би се на тесту могла видети ХИВ антитела . Дакле , тек након три месеца од изложености вирусом , тест ће показати уколико је особа заражена .

 Како препознати ХИВ?
Када вирус ХИВ-а доспе у организам не уочавају сеникакви знаци да је особа инфективна . Овај период је јако погодан за преношење вируса јер се инфицирана особа осећа јако „здраво“ , и најчешће није свесна да је заражена . Први симптоми се могу јавити тек некон 7 – 10 година па и више . Симптоми најчешће подсећају на обичну прехладу , што људи често занемарују . И то: маљак енергије , исцрпљеност , губитак тежине , повишена телесна температура , може доћи до осипа по кожи и љушћење коже . Да би се имала реална слика о кретању ХИВ епидемије , њеном току и прогнозама непходно је пратити број новоинфицираних у свакој земљи из године у годину , у општој популацији и
одређеним групацијама људи . На Светски дан борбе против сиде ХИВ-а и СИДЕ , епидемиолози упозоравају да је број оних који носе ХИВ вирус 35 одсто већи него прошле године . У Србији званично живи 2.756 особа којима је дијагностикована ХИВ инфекција , али процењује се да је тај број два пута већи . У свету на сваких 6 секунди једна особа се инфицира ХИВ-ом , а сваких 20 секунди један живот се угаси због СИДЕ . Колико је то застрашујуће показује чињеница да свака друга особа има мање од 24 године .
„Немој да делиш особе на позитивне и негативе,ако рескираш требаш да се тестираш“ био је слоган овогодишње акције , посвећеној пружању подршке оболелима од СИДЕ и младима који рескирају да се тестирају .

Наставник здравствене неге Јелена Павловић

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/svetski-dan-borbe-protiv-side-obelezen-u-ss-zikica-damnjanovic/