СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА – 8. МАРТ 2018 ГОДИНЕ

Светски дан бубрега обележава се сваког другог четвртка у месецу марту, почевши од 2006. године, на иницијативу и под покровитељством Међународног друштва за нефрологију (The International Society of Nephrology) и Интернационалног удружења Фондација за бубрег (International Federation of Kidney Foundations).

 Обележавање овог датума, у више од 100 земаља широм света, има за циљ подизање свести о значају бубрега за квалитет нашег свакодневног живота, као и пружање адекватних информација и слање снажне поруке јавности да су болести бубрега честе и веома озбиљне, али да је, адекватним интервенцијама, могуће спречити њихов настанак и успешно лечити њихове последице.

Овогодишњи Светски дан бубрега обележава се 8. марта, на Међународни дан жена, под слоганом „Бубрези и здравље жена”. Циљ глобалне кампање јесте упознавање шире јавности са учесталошћу и специфичностима бубрежних обољења у женској популацији, као и промовисање омогућавања једнаког приступа здравственој заштити, превентивнима мерама и поступцима лечења свим женама током читавог животног циклуса.

О бубрезима…

Главна улога бубрега у нашем организму јесте излучивање штетних продуката метаболизма и елиминација вишка течности, што довољно говори о значају ових органа за одржавање животних функција. Болести бубрега представљају велику групу обољења различитог узрока, тока, клиничке слике и прогнозе, а најчешће се манифестују као упала или акутно, односно хронично, попуштање бубрежне функције. Симптоми и знаци хроничне слабости бубрега (бубрежне инсуфицијенције) су најчешће врло неспецифични (поремећај мокрења, промене у саставу мокраће, бол, отоци, повишен крвни притисак) и постепено се развијају, тако да се ова болест често открива у поодмаклој фази, када су једине могуће терапијске опције дијализа или трансплантација бубрега.

Болести бубрега код жена

Хронична болест бубрега сваке године погађа преко 195 милиона жена широм света и представља значајан јавно здравствени проблем. У женској популацији она je осми водећи узрок смрти са скоро 600.000 смртних исхода на годишњем нивоу

Иако бубрежне болести подједнако погађају и мушкарце и жене, нека бубрежна обољења, попут лупусне нефропатије или бубрежних инфекција (акутни или хронични пијелонефритис) карактеристични су за женски пол.

Лупусна нефропатија представља аутоимуно обољење, односно поремећај код кога ћелије имуног система у једном организму нападају ћелије других ткива и органа јер их препознају као туђе, а која резултује пропадањем бубрежних структура и губитком бубрежне функције.

Пијелонефритис је веома озбиљна инфекција која може погодити један или оба бубрега. Бубрежне инфекције су, као и већина уринарних инфекција, знатно чешће код жена, а ризик од њиховог настанка се знатно повећава у трудноћи.

С друге стране, хроничне болести бубрега се сматрају фактором ризика за настанак компликација у трудноћи (чешћи скокови крвног притиска (хипертензивне кризе) или превремено рођење детета), за негативан исход саме трудноће, али и смањену плодност.

И саме компликације у трудноћи, попут прееклампсије, постпорођајног крварења и слично, могу довести до акутног оштећења бубрега и водити ка појави хроничне болести бубрега у каснијем животу.

Упркос подмуклом току и озбиљној прогнози, болести бубрега је могуће на време дијагностиковати, а сама трудноћа може бити значајан период за рану дијагнозу хроничне бубрежне болести и планирање адекватних терапијских поступака.

Једноставним прегледом узорка мокраће, крви и мерењем крвног притиска могу се открити рани знаци бубрежне болести, што у великој мери олакшава даљи процес лечења и смањује број и озбиљност могућих компликација, као и трошкова које захтева третман ових пацијената.

Уколико особа женског пола са дијагностикованом бубрежном болешћу жели да се оствари у улози мајке веома је важно да прође саветовање о преконцепцијској припреми, као и да се на адекватан начин прати у току трудноће и у периоду након порођаја.

Поред неопходности обезбеђивања подједнаког приступа здравственој заштити свим особама, без обзира ком полу, узрасној или социјалној групи становништва припадају, адекватна едукација и усвајање здравих стилова живота, попут правилне исхране и физичке активности, могу у значајној мери да помогну у спречавању настанка или ублажавању последица ових болести.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/svetski-dan-bubrega-8-mart-2018-godine/