СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА

Болести бубрега нису тако ретке као што се мисли – чак једна од девет особа у свету је има. У 2019. години је у свакој недељи 5 особа изгубило живот чекајући трансплантацију бубрега. Просечно чекање  транплантације бубрега износи 3 године. Око 25% особа које су због болести изазване вирусом ковид 19 биле на механичким вентилаторима су развиле акутну бубрежну слабост и биле лечене дијализом.

У Београду је у 2019. години умрло 370 лица од хроничне бубрежне инсуфицијенције, а 996 новооболелих становника Београда је било регистровано.

Хронична болест бубрега (ХББ) је велики изазов, како за пацијента, тако и за особе у блиском окружењу. Постављање дијагнозе а потом и лечење и контрола болести, утичу у великој мери на квалитет живота оболелог, на његову породицу и пријатеље, на способност практиковања свакодневних активности попут рада, путовања, дружења. Појава анксиозности, депресије, когнитивних оштећења, гастроинтестиналних проблема и проблема са спавањем представљају додатни изазов у борби против ове болести.

Особе који живе са болестима бубрега имају потребу да задрже своју улогу у окружењу и уобичајено социјално функционисање, желећи да одрже привид нормалности и утисак контроле над својим здрављем и благостањем. Они често доживљавају лечење као наметнуто, које је ван њихове контроле. Да би били задовољнији, ангажованији и конструктивнији у погледу свог лечења, што би резултирало бољим клиничким исходима, потребно је да им се обезбеди осећај ефикасног управљања симптомима и мотивација за  активно учешће у сопственом лечењу.

Иако су мере којима се болести бубрега могу спречити, изузетно важне, од великог значаја је и подршка особама које живе са болестима бубрега (укључујући и оне које имају потребу за дијализом и трансплантацијом), и њиховим партнерима у нези, а посебно сада, током пандемије.

Пандемија болести изазване корона вирусом је између осталог, погодила и бубрежне болеснике. Многи од њих су последњих годину дана могли да се заштите искључиво боравком код куће. Чињеница је и да су неке особе са иначе здравим бубрезима развиле симптоме акутне бубрежне слабости у склопу теже клиничке форме болести ЦОВИД-19.

Сам слоган за 2021. „Живети добро са бубрежном болешћу“ представља полазно средство за усвајање нових знања о самој болести и ефикасном управљању симптомима, о начину оснаживања оболелих, са крајњим циљем: подстаћи их да активније учествују у животу.

Неопходан је заједнички напор како појединаца тако и целокупне заједнице, ка постизању главног циља – доброг живота за особе са болестима бубрега!

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/svetski-dan-bubrega/