СВЕТСКИ ДАН ДИЈАБЕТЕСА – 14. НОВЕМБАР

Светски дан дијабетеса представља највећу светску кампању у борби против ове болести са циљем подизања свести јавности у вези значајног јавноздравственог проблема.

Светски дан дијабетеса, 14. новембар, обележава се на иницијативу Међународне федерације за контролу дијабетеса и Светске здравствене организације.Ове године Светски дан дијабетеса обележава се под слоганом „Жене и дијабетес – наше право на здраву будућност“.

У циљу достизања оптималних здравствених исхода овогодишња кампања промовише једнаку доступност лекова и других технологија, као и потребних информација и едукација за све жене са дијабетесом или повећаним ризиком од оболевања од дијабетеса.

Тренутно у свету, преко 199 милиона жена живи са дијабетесом. Процењује се да ће докраја 2040. године број оболелих жена порасти на 313 милиона. Две од пет жена са дијабетесом су у репродуктивном добу, односно преко 60 милиона жена у свету.  Према процени Међународне федерације за контролу дијабетеса, у 2015. године је 20,9 милиона или 16,2% породиља имало неку врсту хипергликемије у трудноћи. Код приближно половине жена са гестацијским дијабетесом долази до појаве типа 2 дијабетеса у року од пет до десет година након порођаја.Жене оболеле од типа 2 дијабетеса имају приближно 10 пута већу вероватноћу да оболе од коронарне болести срца у односу жене које немају дијабетес. Дијабетес је девети водећи узрок умирања жена у свету, одговоран за 2,1 милионасмртних случајева годишње.

Дијабетес је једно од најчешћих хроничних незаразних обољења у Србији, присутно код 8,2% популације, при чему оболели од дијабетеса типа 2 чине преко 90% свих оболелих од ове болести. Студија оптерећења болестима и повредама у Србији показала је да је дијабетес на петом месту на листи од 18 обољења, релевантних за здравствену ситуацију у Србији. На основу резултата Истраживања здравља, у Србији се број оболелих од шећерне болести повећао и то са 5,3% одраслог становништва у 2006. години, на 8,1% у 2013. години. Тренд оболевања од дијабетеса и у Београду је у сталном порасту. Према последњим подацима Регистра за дијабетес Градског завода за јавно здравље, 86.258 грађана (или 52 од 1000), од којих је половина женског пола, суочава се са овим здравственим проблемом.

Извор: Здравље

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/svetski-dan-dijabetesa-14-novembar/