СВЕТСКИ ДАН КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА

klimaСветски дан климатских промена обележава се 4. новембра, када се, у циљу подизања свести o значају овог глобалног проблема, организују радионице, предавања и друге активности.

Србија је, међу првих 10 земаља света, у јуну 2015. године Секретаријату Конвенције доставила Намераване национално одређене доприносе смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште (INDCs – „Intended national determined contributions“). Ови документи припремају се у циљу постизања договора и усвајања новог правно обавезујућег документа, који ће дефинисати обавезе држава чланица Конвенције за период после 2020. године и на тај начин спречити пораст температуре на глобалном нивоу преко 2°C.

Од 2000. године Србија се суочила са неколико значајних екстремних климатских и временских епизода које су проузроковале значајнe материјалне и финансијске губитке, као и губитке људских живота, суша у 2012. години и поплаве у 2014. години. Суша је била посебно јака и допринела је смањењу приноса неких усева и до 50%. Укупне материјалне штете изазване екстремним климатским и временским условима, од 2000. године, прелазе 5 милијарди евра, од чега је више од 70% је повезано са сушом и високим температурама. Други главни узрок значајних губитака биле су поплаве. У односу на штете од 2000. сва уложена средства за адаптацију су значајно мања, приближно 68 милиона евра, што јасно указује на неопходност хитног спровођења мера адапатације, као једног од облика превенције.

У циљу јачања секторског приступа решавању проблема изазваних климатксим променама, Министарство је израдило и публикацију „Загревање усева“ – Промена климе: шта то значи за пољопривреду у Републици Србији. Овај документ садржи информације о уоченим и очекиваним утицајима промене климе на сектор пољопривредне производње, као и предлог мера адаптације на националном и нивоу појединачних региона у Републици Србији. У току је израда финансијских потреба за спровођење мера адаптације у сектору вода, пољопривреде, шумарства, биодиверзитета и здравља. Сва документа могу се преузети са www.klimatskepromene.rs.

Препознајући значај борбе против климатских промена, Влада је, на иницијативу Минстарства, основала Национални савет за климатске промене.

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/svetski-dan-klimatskih-promena/