СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА-10. ОКТОБАР

Светски дан менталног здравља обележава се од 1992. године јер постоји све израженија обавеза да се о овом проблему говори и ради на његовом решавању.
Ментални поремаћаји погађају људе оба пола, свих старосних узраста, из свих срединаСтатистички подаци Светске здравствене организације из 2002. године указују на то да 154 милиона људи у свету пати од депресије, само једне форме манталног поремећаја.
Депресија је главни узрок инвалидности и налази сена четвртом месту глобалног оптерећења од болести.
Ментално здравље подразумева складан однос у самој личности у емоционалном, интелектуалном и социјалном смислу. Ментално здравље је веома важно за добро функционисање сваког појединца и друштва, јер психички поремећаји не изазивају само погоршање квалитета живота, патњу и отуђеност оболелих особа, већ целој заједници стварају огромно оптерећење посредовано економским факторима.
Учесталост стреснихпоремећаја је висока, а у порасту су депресија, број самоубистава, злоупотреба алкохола и супстанци, као и психосоматски поремећаји.
Унапређење менталног здравља укључује широку палету акција, али првенствено стратегије везане за промоцију и одржавање добробити појединаца. Унапређење менталног здравља и даље остаје најнеразвијенија област у сфери промоције здравља, без обзира што постоји свест да нема здравља без доброг менталног здравља. Позитивно ментално здравље укључује самопоуздање, способност решавања проблема и адаптацију на сваки ментални стрес.
Потреба за позитивним менталним здрављем је свеопшта и односи се на све нас. Веома је важно да се осмисле и уведу програмиза унапређење менталног здравља младих, узраста 14-18 година, који би утицали на јачање самопоуздања и самим тим последично утицали на смањење учесталости болести зависности, пушења и алкохолизма код младе популације.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/svetski-dan-mentalnog-zdravlja-10-oktobar/