СВЕТСКИ ДАН ПЛАНИНА-11. ДЕЦЕМБАР

Међународни дан планина обележава се од 2003. године са циљем упознавања шире јавности са планинским подручјима, њиховим вредностима и проблемима.

Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 11. децембар почев од 2003. године, као Међународни дан планина.

Ова одлука резултат је успеха Међународне године планина, која се обележавала 2002., на предлог Уједињених народа, будући да је помогла повећању глобалне свести о важности планина, успостављању националних одбора у 78 земаља те јачању савеза кроз промоцију стварања Међународног партнерства за одрживи развој у планинским подручјима, познат као „Планинска сарадња“ (Светски састанак о одрживом развоју, Јоханесбург 2. септембра 2002.). ФАО (Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација) била је задужена за координацију Међународне године планина, а одређена је и као водећа агенција за обележавање Међународног дана планина.

Са планина нам долази највећа количина слатке воде, оне су станишта различитих биљних и животињских врста, а сваки десети становник планете живи управо у планинским пределима.

Свакога дана многа еколошка загађења, последице климатских промјена, искоришћавање рудних богатстава, оружани сукоби, сиромаштво и глад прете истинској вредности планинских подручја.

Управо је зато Међународни дан планина прилика за стварање свести о важности планина за живот људи, али и уопштено за живот читавог живог света. Обележавањем овог дана наглашава се важност постављања граница у искориштавању планинских подручја као и подстицање стварања партнерства које ће донети позитивне промене планинама, шумама и горама.

Многе државе, посебно оне са планинским амбијентом, на данашњи дан организују низ акција, округлих столова на којима се расправља о проблематици очувања еко система планинских подручја и којима се афирмишу планине и њихов значај.

Планине и шумски екосистеми чине око 90 % површине националних паркова Србије. У оквиру заштићених подручја у нашој земљи, планине чине већи део. Укупна површина заштићених подручја износи око 520.000 хектара.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/svetski-dan-planina-11-decembar/