СВЕТСКИ ДАН ПРЕВЕНЦИЈЕ САМОУБИСТВА 10. СЕПТЕМБАР-ВЕЧЕРАС У 20 ЧАСОВА ЗАПАЛИТЕ СВЕЋУ ПОРЕД ПРОЗОРА

„Одвоји минут, промени живот“ мото је овогодишњег Светског дана превенције самоубиства који се обележава 10.септембра.

Процена је да годишње преко 800.000 људи у свету изгуби живот подижући руку на себе или гледано појединачно један суицид се деси сваких 40 секунди. Суицид је у свету на петнаестом месту као узрок смрти. Иако су стопе суицида највише код особа са 70 и више година, забрињава податак да је суицид међу водећим водећи узроцима смрти особа узраста  од 15 до 24 године у многим Европским државама, и да је то други узрок смрти код старијих адолесценткиња.

Највећи број суицида се бележи у земљама Источне Европе (стопе веће од 50 на 100.000 становника), док је најмањи број суицида у земљама Централне и Јужне Америке (стопе мање од 10 на 100.000).

Стопе суицида су више код мушкараца него код жена и у свету износе 15 за мушкарце и осам за жене на 100.000 становника. 

Међународна асоцијација за превенцију самоубиства (ИАСП) уз подршку Светске здравствене организације 10. септембра ове године обележава 15-годишњицу Светског дана превенције самоубиства.

Суицид је могуће спречити и свако од нас може помоћи како би се спасили људски животи и смањиле тренутне стопе самоубистава. Запалите свећу у близини прозора у 20 сати 10. септембра и тако дајте подршку превенцији самоубиства.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/svetski-dan-prevencije-samoubistva-10-septembar-veceras-u-20-casova-zapalite-svecu-pored-prozora/