СВЕТСКИ ДАН СЛОБОДЕ МЕДИЈА

Пoводом Светског дана слободе медија, који се обележава данас, струковна удружења и синдикати указали су на неповољан положај новинара. Истовремено, заштитник грађана и повереник за информације од јавног значаја честитали су новинарима њихов дан, позивајући надлежне да се уздрже од притисака на медије а редакције да поштују начела струке.

Удружење новинара Србије позвало је новинаре и медијске раднике да данас од 11.55 до 12 сати прекину програм у електронским медијима и да објаве проглас УНС-а. У њему се, како преносе агенције, наводи се да су у години за нама власт, али и опозиција, демонстрирали бахат однос према новинарима и медијима, да су уредници експресно смењивани или незаконито отпуштани, а новинари дискриминисани због уређивачке политике својих редакција.

„Излазак државе из власништва у медијима локалне власти искористиле су за драстично смањење финансирања медија и тако извршиле додатни притисак на њихову слободу, што за последицу има сиромашење медија, њихову зависност од центара моћи, таблоидизацију, пад етичких стандарда, аутоцензуру и висок ниво клијентелизма”, истичу у УНС-у.

Ово удружење је, између осталог, позвало Владу Србије да иницира дијалог о важним питањима медијских слобода, да што пре реши статус новинске агенције Танјуг и доврши приватизацију „Вечерњих новости” и „Политике” и да пружи подршку како би што пре била подигнута оптужница за убице јагодинског новинара Милана Пантића и расветљене околности смрти Даде Вујасиновић.

Расветљавање убистава новинара и услове за слободан рад медијских посленика затражили су и Независно удружење новинара Србије и Грански синдикат медија „Независност”, који од власника медија захтевају такође да побољшају „понижавајуће радне и животне услове запослених у медијским кућама”. Истичући да финансијски и политички центри моћи медије у Србији користе као средство креирања јавног мњења у складу са својим, уским и себичним интересима, из НУНС-а су упозорили да „власт и даље оклева с реконструкцијом медијског законодавства”.

Поводом 3. маја огласио се и вршилац дужности заштитника грађана Милош Јанковић, који је у саопштењу поручио да су слободни, независни и објективни медији неизоставна и незамењива основа демократског друштва. Он је позвао носиоце политичких и јавних функција да се уздрже од сваког облика притиска и утицаја на уреднике, уређивачку политику и новинаре, а медије да негују и развијају принцип одговорног, непристрасног и истинитог новинарства. Члановима новинарских удружења Светски дан слободе медија честитао је и Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја, нагласивши да се мора знати ко су власници гласила и да морају бити доступне све информације о финансирању медија из јавних извора.

„Професионалне асоцијације новинара морале би да смање огроман раскорак између професионалних, етичких стандарда уписаних у новинарске кодексе и практичног деловања неких медија који са тим стандардима готово да и немају везе”, рекао је Шабић.

С друге стране, Синдикат новинара Србије изнео је став да је потписивање гранског колективног уговора који ће штитити радна и професионална права новинара једини начин да се постигну медијске слободе. У прогласу СИНОС-а указују се да је и Међународна федерација новинара (ИФЈ) на основу истраживања потврдила да у срединама где постоје синдикати и колективни уговори новинари и медијски радници имају јача радна права, веће плате и бољу здравствену заштиту.

Извор: Политика

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/svetski-dan-slobode-medija/