СВЕТСКИ ДАН УЧИТЕЉА – 5. ОКТОБАР

Сваке године петог октобра, од 1963.године учитељске организације широм света, а последњих десетак година и у Србији, обележавају Светски дан учитеља (World Теаchers’ Dаy), покрећући читав низ активности намењених обезбеђивању неопходне и гарантоване будућности долазећих генерација.
Уједињене нације и њихова Организација за образовање, науку и културу Унеско утврдиле су овај дан 1994. године у част и знак сећања на потписивање документа „Статус наставника“ 1966. године, желећи да истакну важност и значај ове, у многим земљама запостављене и економски маргинализоване професије. Празнику је дато шире значење доношењем, пре равно једне деценије, Унескове „Препоруке о статусу радника високог образовања“.
Светски дан учитеља значајан је симбол свести, разумевања и поштовања свега онога што се огледа кроз суштински допринос учитеља образовању и развоју. Зато га обележавају учитељске организације широм света, за сада у преко стотину земаља, предвођене организацијом „Education International“ која окупља 348 чланица.
„Бољи услови рада за учитеље средство су за боље учење ученика“.
Нераскидиво повезани, васпитни и образовни рад просветних радника, од памтивека неминовни су пратиоци живљења човека: од најмлађег узраста, преко професионалног оспособљавања и перманентног образовања, до осмишљавања трајања у златној јесени живота. Зато он мора да заузима централно место сваког друштва, никада не заборављајући да васпитачи, учитељи, професори, педагози, андрагози и још мноштво тимова просветних прегалаца формирају будуће грађане света, чинећи јединство образовања и културе.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/svetski-dan-ucitelja-5-oktobar/