СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ-5. ЈУН

Светски дан заштите животне средине обележава се 5. јуна. Одласком у парк или на плажу, милиони људи широм света на свој начин одговарају на позив да се „повежу са природом”. Бројним активностима даје се допринос заштити Земље, без обзира да ли неко живи у граду или на селу, у развијеном или неразвијерном свету – садњом дрвећа, уличним скуповима, бициклистичким вожњама, концертима, такмичењима у ликовном и литерарном стваралаштву, кампањама чишћења…

Тема овогодишњег обележавања светског дана заштите животне средине је , а земља домаћин је Кина. Циљ је да се предвиђеним глобалним и локалним активностима мотивише јавно мњење, да се покрену владе, индустрија, заједнице и појединци, како би се истражили обновљиви извори енергије – зелене технологије, и како би се побољшао квалитет ваздуха у градовима и регијама широм света.

Од када је почело са обележавањем Дана екологије, становници широм света организирали су више хиљада догађаја – од чишћења околиша до акције против илегалне трговине дивљим животињама. Тако ће, рецимо, поводом обележавања Светског дана заштите животне средине, град Панчево бити богатији за 45 садница јавора.

Већ петнаест година заредом струковно удружење Амбасадори одрживог развоја и животне средине и Привредна комора Србије заједнички организују регионалну конференцију „Животна средина ка Европи – EnE19”. Догађај је реализован под слоганом „Чист ваздух – здравија будућност”.

Конференција представља званични догађај којим се у Републици Србији обележава УН Светски дан заштите животне средине (World Environment Day – WED) и Европска недеља одрживог развоја (ESDW), а са циљем скретања пажње најширој јавности на горућа питања заштите животне средине и потребу њиховог континуираног решавања.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/svetski-dan-zastite-zivotne-sredine-5-jun-3/