СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ 5. ЈУН

Светски дан заштите животне средине који се обележава 05. маја 2017. године има за циљ подизање свести о важности поштовања животне средине али и неопходности доприноса појединца. Ове године биће обележен темом „Иновација, партнерство и вредност природе“ 

Заштитник грађана истакао је, поводом Међународног дана заштите животне средине 5. јуна, да је право на здраву животну средину у Србији зајамчено Уставом и законима, али да оскудност извора финансирања, недостатак кадровских капацитета и недовољна свест грађана још увек представљају главне препреке његовом остваривању.

Како се наводи, јачањем законодавне активности на пољу заштите животне средине у протеклој години, ради усаглашавања са европским стандардимаи, створени су нормативни оквири за унапређење постојећих решења и потпунију заштиту права свих грађана на здраву животну средину у Србији.

„И поред очигледног напретка, оскудност извора финансирања и недостатак кадровских капацитета инспекцијских органа, превасходно на локалном нивоу, и даље представљају главни камен спотицања у остваривању овог уставом зајамченог права,“ истиче Заштитник грађана.

Како се додаје у саопштењу, свест грађана о значају животне средине и њеном утицају на појединца и читаво друштво је и даље на ниском нивоу, едукације у овој области недовољне, а интерсекторска и мултидисциплинарна сарадња државних органа и стручне јавности непотпуна и недовољна.

Притужбе грађана који живе у близини неорганизованих дивљх депонија, упркос постојању јасног законског оквира којим је регулисано управљање отпадом су илустративн примери који говоре у прилог наведеним мањкавостима система, сматра Заштитник.

„Са друге стране, у погледу заштите од буке, заштите квалитета ваздуха у затвореном простору или квалитета грађевинског материјала који се користи за изградњу објеката, недостајућа или недовољно јасно дефинисана подзаконска регулатива доводи до потешкоћа у вршењу надзора инспекцијских органа и њихове неусаглашености на различитим нивоима због чега поступци контроле не постижу жељени ефекат“, додаје се у саопштењу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/svetski-dan-zastite-zivotne-sredine-5-jun/