Početna » СВЕТСКИ ДАН ЖИВОТИЊА 4. ОКТОБАР

СВЕТСКИ ДАН ЖИВОТИЊА 4. ОКТОБАР

од Паланка данас
0 Коментар

За творца Светског дана животиња сматра се немачки писац и издавач магазина „Човек и Пас”, Heinrich Zimmermann. Он је организовао први Дан животиња 24. марта 1925. у Берлину. Догађају је присуствовало преко 5000 људи.

План је био да догађај од почетка буде 4. октобра, али Спортска палата у Берлину, где је догађај одржан, није била слободна тог датума. Најпре је добио подршку само у Немачкој, Аустрији, Швајцарској и Чехословачкој. Ипак је вредно радио сваке године како би промовисао овај дан. Четири године касније догађај је први пут одржан на данашњи датум. 1931. на конференцији организација за заштиту животиња у Фиренци је прихваћен предлог да се 4. октобар обележава као Светски дан животиња.

Овај датум је изабран у част Светог Франциса од Асисија (Фрањо Асишки) који је живео у 11. и 12. веку и који се сматра свецем екологије и заштите животиња. Постоје легенде да је причао са животињама и да се молио са њима. Умро је 4. октобра.

Како можете допринети?

  • Учествујте у догађајима за подизање свести о угрожености животиња, за усвајање напуштених животиња, добротворним концертима.
  • Немојте учествовати у активностима које злостављају животиње ради забаве – циркуси, морски паркови, родео и слично, лов ради забаве, трке паса и коња и др.
  • Интересујте се о ономе што једете, одакле долази – истина је да управо индустрија хране најсуровије злоставља животиње пре него што доспеју на наш сто, зато купујте од локалаца ако је то икако могуће. Индустрија млека и јаја нису ништа боље од индустрије меса по начину како третирају животиње. Чак и да се не храните храном животињског порекла, погледајте декларацију на паковању било ког кекса (чак и посног) и видећете да садржи палмино уље, а усеви палми уништавају читаве екосистеме. Изгледа да више није ствар ни у томе шта једемо, него какви су закони. Учите и тражите алтернативе кад год је могуће. Едукујте друге и захтевајте строже законе. То је једини начин.
  • Обратите пажњу на бројност популације и паметно планирајте своје потомство, јер то потомство мора нешто јести.
  • Немојте куповати љубимце! Какво вам задовољство представља да вучете „расног пса“ на ланцу ако знате кроз који пакао пролазе код узгајивача?
  • Нахраните, помазите и збрините напуштене животиње.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept