СВЕТСКО ПРВЕНСТВО У СРЕДЊОВЕКОВНИМ БОРБАМА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ТВРЂАВИ

Србија ће од 2. до 5. маја бити домаћин Светског првенства у националним историјским средњевековним борбама, које се већ 10 година одржава широм Европе и окупља учеснике из 36 држава, најавили су организатори манифестације на конференцији за новинаре која се одржала у оквиру Сајма туризма.

Средњовековно здање, Смедеревска тврђава, одабрана је за место на коме ће се одржати овај светски спектакл и која ће током четири дана манифестације угостити велики број учесника, из целог света, и посетилаца.

Поред борби у тврђави ће се одвијати богати пратећи програми: средњевековни сајам на коме ће посетиоци имати прилику да виде и купе сувенире, дечији турнир у стреличарству, радионице за родитеље и децу, музички наступи, итд.

На конференцији за новинаре обратили су се Едоуард Еме, председник Међународне асоцијације историјских средњевековних борби, Горан Јовчић, директор Тврђаве Смедерево, Владимир Благојевић, директор „Јуст Оут“ фестивала.

„Након успешно одржаних првенстава широм Европе, увидели смо да је Србија, која има богату историјску традицију, прави домаћин за овогодишње првенство, зато са задовољством најављујем наставак витешке борбе у којој ће се окупити на стотине ХМБ бораца након чега сам сигуран да ће ова манифестација добити велики број српских обожавалаца“ казао је је Еме.

Горан Јовчић је изразио задовољство јер је баш Смедеревска тврђава добила прилику да буде домаћин овако велике међународне манифестације.

„Оваква манифестација је изузетно битна за развој туризма у Србији, а пре свега у Смедереву. Очекујемо велики број учесника из целог света“ казао је Јовчић.

Владимир Благојевић је истакао да се на нашим просторима поштује традиција и витештво.

„То смо доказали успешном организацијом витешког турнира у Манасији.

„Сигуран сам да ће наше искуство допринети да ову међународну манифестацију подигнемо на још виши ниво“, рекао је Владимир Благојевић,

Светско првенство у националним историјским средњевековним борбама „Битка нација“ представља међународни догађај који је први пут одржан 2010. године у тврђави Хотин у Украјини, а након тога и у Пољској, Француској, Хрватској, Шпанији, Италији и Чешкој Републици.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/svetsko-prvenstvo-u-srednjovekovnim-borbama-u-smederevskoj-tvrdjavi/