СВИ ПОРЕЗИ ЗА ГРАЂАНЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ ОД 2019 ГОДИНЕ

Сви порези за грађане биће до краја године обједињени и налазиће се на једном месту – порталу и моћи ће да се измире електронски на „на један клик“, речено је јуче  на састанку Канцеларије за информационе технологије и еУправу са представницима градова и општина, којима је представљен јединствен информациони систем локалних пореских администрација.

Директор Канцеларије за ИТ Михаило Јовановић је, у Палати „Србија“, подсетио да је измењен Закон о пореском поступку и пореској администрацији и навео да је рок за локалне самоуправе 31. децембар да уведу јединствен информациони систем за плаћање пореза.

„Тај систем треба да донесе значајна олакшања, пре свега, нашим грађанима. Идеја је да грађани на један клик преко једног портала имају увид у стање свих својих пореских обавеза на територији целе Србије, али и да други државни регистри и органи могу да користе информације из овог регистра“, навео је Јовановић.

Он је рекао да ће држава помоћи општинама и градовима у увођењу тог система и да ће Швајцарска донирати средства за ту намену.

Како је рекао, тим састанком у Палати „Србија“ је почело формирање јединственог информационог система локалних пореских администрација.

Објаснио је да ће грађани укуцавањем свог ЈМБГ броја моћи да виде све своје пореске обавезе на територији целе Србије.

Следи увођење е-катастра 

Јовановић је рекао да предстоји и увођење Е-катастра, путем којег ће грађани уместо са пет или шест корака моћи код нотара да овере свој уговор о купопродаји и заврше електронски све око књижења и пореских обавеза на једном месту.

„Да би то урадили морамо имати стандардизовану процедуру миграције ваших података у централизовани информациони систем“, рекао је Јовановић и додао да се ипак мора сачувати аутономија локалних самоуправа.

Директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу Урсула Лојбли је рекла да жели да помогне увођење транспарентног система опорезовања имовине у Србији и нагласила да је управљање порезом веома важно за општине и градове, а посебно за грађане и приватни сектор.

Нагласила је да је значајно то што ће унапред бити позната пореска задужења и што ће „порески папири и формулари отићи у историју“.

Како је рекла, то ће растеретити локалну администрацију и побољшати пословну климу у земљи.

„Тако ће опорезивање бити транспарентније и праведније“, истакла је Лојбли.

Помоћ Швајцарске од 95 милиона евра 

Подсетила је да ће Швајцарска у оквиру стратегије за сарадњу са Србијом определити до 2021. године 95 милиона евра за развојну помоћ нашој земљи.

Пројекат швајцарске агенције за реформу пореза на имовину у Србији је вредан четири милиона евра и данас је том програму приступила још 31 општина.

Састанак у Палати „Србија“ је организовала Канцеларија за информационе технологије и еУправу уз подршку Владе Србије и амбасаде Швајцарске – Швајцарске канцеларије за развој и сарадњу у Србији.

Представницима 31 локалне самоуправе је презентовано софтверско решење компатибилно са јединственим информационим системом локалних пореских администрација.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/svi-porezi-za-gradjane-na-jednom-mestu-od-2019-godine/