Početna » ТАЧНА РАЧУНИЦА KОЛИKО KОЈИ УРЕЂАЈ ТРОШИ СТРУЈУ: За неке никад не бисте рекли да је буквално “ГУТАЈУ”!

ТАЧНА РАЧУНИЦА KОЛИKО KОЈИ УРЕЂАЈ ТРОШИ СТРУЈУ: За неке никад не бисте рекли да је буквално „ГУТАЈУ“!

Чињеница јесте да рационалим коришћењем кућних апарата можемо знатно да уштедимо електричну енергију и да смањимо потрошњу

од Паланка данас
0 Коментар

Рачуни за струју у сваком домаћинству представљају битну ставку у буџету, нарочито сада кад је цена струје увећања. Штедња је неопходнија него икад, а у томе може да нам помогне рационално киришћење кућних уређаја и апарата за које често нисмо ни свесни колико „гутају“ елекричну енергије.

Чињеница јесте да рационалим коришћењем кућних апарата можемо знатно да уштедимо електричну енергију и да смањимо потрошњу. Најбоља штедња и смањење рачуна може се остварити одговорним понашањем.Уређаји са којима се највише може економисати, а који су уједно и највећи потрошачи су бојлер, шпорет, веш машина, а ту си мањи уређаји попут сијалица.

Иако нам се чини да је зима тек прошла, следећа ће доћи и пре него што мислимо. У зимским данима који нам долазе корисно је знати како уштедети струју уколико се грејемо на ТА пећ. Такође прозори могу да буду значајан фактор за уштеду енергије. Поготово ако имате старе прозоре због којих долази до губитка топлоте

Један од најлакших и најкомфорнијих начина за грејање јесте на струју, али оно није и најекономичније. Они који користе ТА пећ треба да знају да могу уштедети ако је укључују ноћу када је струја јефтинија. Тако она сакупља топлотну енргију по нижој тарифи а „празни“ се када вам је потребно грејање и када је тарифа већа.

ТА пећ сме да буде превиша мала за просторију јер ће како да би постигла жељену температуру, морати често да издувава топли ваздух. На тај начин ће брже потрошити енергију коју је успела да сакупи. Рецимо, за стан од 60 квадрата су потребне три ТА пећи укупне снаге не мање од 10 киловата. Kако би ТА пећ увек радила када је јефтина тарифа електричне енергије, саветује се и набавка специјалних тајмера који омогућавају аутоматско укључивање.

С друге стране, они који се догревају на клима уређаје могу да уштеде тако што смање температуру. Само на једном сниженом степену може да се уштеди око 3 одсто струје.

Гасите сијалице

Можда је сувисло да се истиче, али уштеда на гашењу сијалица за собом је и више него значајна. Такође се препоручује да се исте замене са штедљивим ЛЕД сијалицама.

Прозори

Прозори могу често да буду одговорни за губитак топлоте из просторије, као и за велику потрошњу енергије. Уколико имате старе прозоре због којих долази до губитка топлоте постоји пар савета како да решите проблем.

Проверите шарке и браве на прозорима. Понекад су лабави или једноставно оштећени од коришћења и вишегодишњег хабања тако је само неопходно заменити их.

Следећи потез који ће вам олакшати зимске дане у простору са старим прозорима је лепљење дихтунг траке на прозорско крило или рам. Стари прозори времено почињу да се витопере поготово уколико су од дрвета, мада промени облика не одолевају ни други материјали.

Можете да ставите и фолије на прозоре. Фолије се постављају на стакла и смањују проток топлине кроз њих што је врло важно с обзиром на то да највећа количина топлоте из унутрашњег простора одлази напоље управо кроз прозорско стакло.

Напуните веш машину

Увек када се дотакне веш машина и машина за суђе, савет је исти. Немојте да их палите докле год нису дупке пуне. Ови уређаји користе исту количину електричне енергије невезано за количину прљавих ствари и суђа у њима.

Бојлер палите ноћу

Kако је бојлер један од већих потрошача, ваљало би да искористите зелену тарифу и да њиме воду загревате искључиво ноћу. Јако битна ствар је и да исти редовно чистите од каменца, јер сам каменац успорава процес загревања што доводи до веће потрошње струје. Ако сте сте сами или вас је само двоје, бојлер је најбоље укључивати само ноћу када је струја јефтинија. То исто важи и за веш машине.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept