Početna » “ТАНКА ЈЕ ЛИНИЈА”-КАМПАЊА ЗА ПОДИЗАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ ПРУЖНИХ ПРЕЛАЗА

„ТАНКА ЈЕ ЛИНИЈА“-КАМПАЊА ЗА ПОДИЗАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ ПРУЖНИХ ПРЕЛАЗА

од Паланка данас
0 Коментар

На представљању Националне кампање за подизање безбедности на пружним прелазима „Танка је линија“ на Саобраћајном факултету у Београду, коју су покренули Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и међународна организација Транспортна заједница, предочено је да је у последњих осам година 47 особа изгубило живот на пружним прелазима у Србији, а 131 је теже повређена.
Kампања је покренута са циљем подизања свести у јавности и едукације возача и других учесника у железничком саобраћају, о опасностима на пружним прелазима у Србији.

у Влади Републике Србије Горан Весић поручио је данас, на представљању Националне кампање за подизање безбедности на пружним прелазима „Танка је линија“, да ће наредна деценија у Србији бити деценија железнице.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић је навео да је ове године издвојено више од шест милијарди динара у буџету инфраструктуре за ревитализацију постојећих пруга, што је значајан искорак у односу на претходну годину. Он је истакао да у наредном периоду Србија мора интензивно да се бави безбедношћу саобраћаја, јер је велики проценат погинулих и у друмском и у железничком саобраћају. Због тога се планира формирање посебног сектора у Министарству који ће се бавити безбедношћу на свим видовима превоза – пругама, друмском превозу, воденом и ваздушном превозу, јер је неопходна координација, рекао је он.

Према његовим речима, закон о безбедности у железничком саобраћају део је сета закона који ће бити усвојен током пролећа. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ће изаћи пред Скупштину Србије са предлозима десетак закона, а у оквиру тих закона биће и четири железничка закона која су део наших преговора са ЕУ.

Директор Транспортне заједнице Матеј Закоњшек је рекао да је кроз кампању неопходно указати на опасности неправилног преласка пружних прелаза, а све у циљу постизања „Висион Зеро“ система – да у несрећама на пружним прелазима нема смртних случајева.

Несреће ће се дешавати, али је циљ да, када се оне десе, нема смртних исхода. За то је потребно и обезбеђивање прелаза и едукација возача и других учесника у саобраћају, као и одлична координација са хитним службама када до несреће дође, рекао је Закоњшек.

Од преко 2.100 путно-пружних прелаза у Србији, око 400 је опремљено активном заштитом коју чине звучна и светлосна сигнализација и баријере, а заједно са Светском банком и Европском банком за обнову и развој, покренут је процес модернизације за још 400 пружних прелаза, рекао је Закоњшек.

Декан Саобраћајног факултета Небојша Бојовић се захвалио Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Транспортној заједници на покретању ове кампање и најавио да ће факултет ове године бити домаћин најпрестижнијег скупа у области железнице “Раил Белграде 2023.”Povezane vesti

Остави коментар

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept