ТЕХНИЧКИМ ПРЕГЛЕДИМА КОЈИ „ЦЕПИДЛАЧЕ“ ПРЕТИ ЗАТВАРАЊЕ

Ових дана позваћемо све возаче који су са техничких прегледа својих возила враћани због небитних ствари, попут недостатка течности за брисаче, капице на вентилима или различитих пресвлака. Против тих техничких прегледа ћемо писати прекршајне пријаве и одузимати овлашћења.
Ово је за „Новости“ рекао Небојша Арсов, начелник Управе саобраћајне полиције. Додаје да Закон мора да се поштује и да ће бити регистрована само исправна возила. Управа, каже, потенцира три ствари – исправност уређаја за управљање, заустављање и да возила немају дубинску корозију на носећим елементима.- Већ имамо повећан број жалби на поступање ових фирми, а наглашавамо да је издавање потврде о неисправности ако је неосновано, једнако кажњиво као и давање потврде да је возило исправно а да то није – каже Арсов и додаје да очекује да од садашње 1.204 фирме које обављају технички преглед у Србији, од којих је 251 у Београду, у наредних шест месеци без лиценце остане неколико стотина.

Како на техничким линијама кажу, пре деценије преглед је био само форма, па је логично био јефтин, са 1000 дин. 2011. године стигао је на 6000 дин. 2021. године. Цену оправдавају великим улагањима, обавезним снимањем тока прегледа однедавно и гужвама последњих дана. Очекују да се до каја године цене са садашњих око 50 евра врате на 4.500, као пре примене Правилника о техничким прегледима, 6. јула. Док се некад, веле, радило неколико десетина дневно, сада се једва у обе смене обави десет техничких прегледа. И са тих десет дневно, сматрају возачи, зарада им је безобразно висока.

Технички прегледи у Србији сада коштају више него било где у региону. У Словенији, где је просечна плата 1.280 евра, ова годишња обавеза возача је 35 евра – двоструко нижа него у Србији. У Албанији и Бугарској ова услуга кошта 20 евра, у Сверној Македонији је од 20 до 30 евра, у БиХ од 28 до 30, Црној Гори 11 до 30 евра, Хрватској 38 до 45 евра, а у Мађарској – 25 евра.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/tehnickim-pregledima-koji-cepidlace-preti-zatvaranje/