ТИХОСЛАВ ТОШИЋ-ТИЋА (1936-2019)

У Београду је после дуже болести преминуо Тихослав Тошић -Тића, дугогодишњи директор Гоше.

Београђанин Тихомир Тошић, син грађевинског инжењера Драгомира Бате Тошића, унук грађевинског инжењера Тиосава Тошића, био је стипендиста фабрике „Гоша“ из Смедеревске Паланке. Тошић ће касније у њој бити генерални директор у три мандата (1975–1985), а 16 његових претходника остајало је на тој функцији у просеку по 18 месеци.

Тошић је учествовао у реализацији многобројних значајних инвестиција: „Бранковог моста“ и Газеле и новог железничког моста преко Саве у Београду; железара у Скопљу, Зеници и Смедереву, Никшићу; индустријских објеката као што су „Трепча“, или „Бор“; хидроелектрана „Подпећ“, „Бајина Башта“ I, II и III фаза (реверзибилна) и ХЕ „Ђердап“, као и Термоелектране „Обреновац“.

После „Гоше“ Тошић је прешао у Пословну заједницу, а касније, „како је нацртано у ГK СK“, СОУР (за млађе: Сложена организација удруженог рада, сада би рекли, компанија) Инекс, чији је председник био у периоду 1985–1989: Изабран је на предлог дугогодишњег председника Инекса Александра Чизмића.

Потом је водио спољнотрговинско предузеће у иностранству Инексамер САД (1990–1992), које је било у губицима кад је отишао. Од 1992 до 1996. водио је америчку компанију Миликомп, која је била 100 одсто у власништву „Гоше“, а која је по савету америчких адвоката основана ради наставка рада када су Србији уведене санкције. Од 1996. до 2001. водио је YУЦХИ (Југославија–Kина), а у исто време био је и овлашћени представник Привредне коморе СРЈ у Kини.

Време и место сахране биће накнадно објављени.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/tihoslav-tosic-tica-1936-2019/