Početna » ТОКОМ НОЋИ И УЈУТРУ СНЕГ, СНЕЖНИ ПОКРИВАЧ ДО ДВА ЦЕНТИМЕТРА, НА ПЛАНИНАМА ПЕТ

ТОКОМ НОЋИ И УЈУТРУ СНЕГ, СНЕЖНИ ПОКРИВАЧ ДО ДВА ЦЕНТИМЕТРА, НА ПЛАНИНАМА ПЕТ

Са даљим падом температуре, киша ће током наредне ноћи и сутра ујутру, у појединим деловима земље прећи у суснежицу и снег тако да ће доћи до стварања снежног покривача висине од један до два центиметара, а у планинским пределима понегде и до пет центиметара, казао је метеоролог Слободан Совиљ.

од Паланка данас
0 Коментар

„Биће снега и у нижим пределима, не само у планинским, па тако сутра ујутру и преподне можемо очекивати по неку пахуљу снега и на подручју Београда, а у брдовито-планинском делу околине града може доћи до формирања снежног покривача од пар центиметара“, казао је Совиљ за Танјуг.

Међутим, како додаје, падавине ће престати у току сутрашњег дана и доћи ће до разведравања у поподневним сатима.

Температура сутра у главном граду биће од нуле до два степена, а слично ће бити и у другим деловима наше земље – минималне температуре од минус три до четири, а максималне од један до шест степени.

Совиљ је подсетио да је на данашњи дан прошле године било 25 до 30 центиметара снега у Београду, као и у осталим деловима Србије и истакао да нас ове године очекује знатно мањи снежни покривач.

„И даље у нашој земљи пада киша, знатно мањег интензитета него претходне ноћи, а са даљим падом температуре, киша ће у појединим деловима прећи у суснежицу и снег и то нарочито током наредне ноћи и сутра ујутро и преподне. Тај снежни покривач је у сваком случају знатно мањи у односу на прошлогодишње вредности и у наставку седмице ће се истопити услед поновног повећања дневне температуре“, навео је.

Када је реч о ски сезони и снежном покривачу на Копаонику, Совиљ каже да је висина снега на тој планини у претходном периоду достигла и до 15 центиметра, међутим услед значајног отопљења у претходна два, три дана, падала је киша тако да се тај снежни покривач истопио.

У наредном периоду очекује се на планинама да дође до формирања снежног покривача од пет центиметра, међутим како се од среде после подне опет очекује пораст температуре, тај снег би се отопио, а нове снежне падавине, мањег интензитета треба очекивати наредног викенда.

У сваком случају, почетак зиме се назире, а како каже Совиљ, имаћемо и прве мало значајније јутарње мразеве, поготову у уторак и среду ујутру.

Минимална температура ће бити од минус седам, до минус два, најхладније би било у појединим деловима централне, западне, југозападне Србије где ће мразеви бити умереног интензитета, а у осталим крајевима бити мразеви са максималном дневном температуром један до два степена изнад нуле.

„У наредном периоду нема обилнијих снежних падавина, очекујемо да и даље буде повремених наоблачења, која ће условљавати кишу која би услед пада температуре прелазила у снег и долазило би до формирања мањег снежног покривача. Овакав временски развој догађаја очекујемо да ће трајати у наредних 15 дана“, додаје.

Када је реч о данима око Нове године, како каже Совиљ, прецизније информације биће након 20. децембра, а према првим прелиминарним прогнозама и у данима око Нове године очекује се више кише и суснежице, а само ће на планинама бити снега.

Совиљ каже да ће ова зима бити топлија од просека у односу на мерења у претходних 30 година, што значи да би средња зимска температура ваздуха у нижим пределима била између један и пет степени.

Очекује се да, у нижим пределима, буде од 40 до 65 мразних дана и од 7 до 20 ледених дана.

„Ово јесу карактеристични подаци за блажу зиму, али по броју ледених дана била би нешто јача у односу на претходну када је забележено само од једног до седам ледених дана. Количина падавина би била просечна, очекујемо од 100 до 160 литара кише по квадратном метру за време целе сезоне, што је просечно“, наводи.

Упоређујући зиме у Београду 1950-их и 1960-их година, Совиљ каже да је било уобичајено да 31 дан буде са снежним покривачем током целе сезоне, односно у децембру, јануару и фебруару.

Међутим, са интензивирањем глобалног загревања ти дани са снежним покривачем су у паду и у протеклих 10 година мање их је од 15.

Екстремна је била 2020. година, када ни у децембру, ни у јануару није било снега, односно само један дан у фебруару је било снега, што је уједно био и једини дан са снегом у току целе сезоне.

„Према садашњим очекивањима очекује се да у будућности буду слабије зиме, али то ће зависити и од наше способности да се изборимо са смањењем ефеката стаклене баште и ту није само угљендиоксид у питању“, казао је Совиљ.

Танјуг

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept