Početna » ТОНФИЛМ У БИОСКОПУ СТАРА СРБИЈА У ПАЛАНЦИ ПОЧЕТКОМ 20. ВЕКА

ТОНФИЛМ У БИОСКОПУ СТАРА СРБИЈА У ПАЛАНЦИ ПОЧЕТКОМ 20. ВЕКА

Да су Паланчани знали да се забављају почетком четврте деценије 20. века, сведочи један плакат који се чува у паланачком Архиву, у збирци VARIA.

од Паланка данас
0 Коментар

 

ТонФилм- Биоскоп Стара Србија радио је у периоду између Првог и Другог светског рата у просторијама ресторана Стара Србија, некадашњем истоименом хотелу. Овај за своје време елитни угоститељски објекат, подигнут је осамдесетих година 19. века када је кроз Паланку прошла пруга.Са два блока „у Ге“, отворена према улицама Железничкој (касније Војводе Путника) и Краља Александра, великим прозорима и упечатљивим угаоним улазом, био је једно од најрепрезентативнијих здања старе Паланке.
Плакат позива публику да присуствује пројекцијама „TонФилмске веселе игре“ Фрица Фредмана ЊЕЖНИ РОЂАЦИ.
Немачки филм Die zärtlichen Verwandten из 1930. године, представља комедију снимљену по сценарију поменутог Фрица Фридмана (Fritz Friedmann-Frederich), у режији Ричарда Освалда (Richard Oswald), са Шарлоте Андерм (Charlotte Ander), Лоти Лоринг (Lotte Lorring), Вилхелм Бендоу (Wilhelm Bendow) и Харалдом Паулсеном (Harald Paulsen) у главним улогама.
Исти плакат најављује да за викенд долази ПЕСМИ ЈЕ КРАЈ (Das Lied ist aus), романтични музички филм, такође немачке продукције.
Плакат је штампан у штампарији „Јакшић“ Тих. А. Којића у Паланци.
Извор: Архив ”Верослава Вељашевића”Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept