ТОПЛОТНИ УДАР ИЗ ЕВРОПЕ СТИЖЕ И У СРБИЈУ

Суво и веома топло време у већем делу Европе потрајаће још две до три недеље, док се на Балкану и подручју централног и источног Медитерана очекује топло, влажно и спарно време с честим падавинама.

Помоћник директора за сектор Националног центра за климатске промене Горан Пејановић навео је за агенцију Бета да топлотни талас, који ових дана погађа европске земље, сада неће погодити Србију, али да се такво време у Србији може очекивати крајем августа. Прогнозе мреже регионалних климатских центара Европе говоре да ће суво и веома топло време у западној, централној и северној Европи потрајати још две до три недеље, док се у том периоду на Балкану и подручју централног и источног Медитерана очекује топло, влажно и спарно време с честим падавинама, навео је он.

Топлотни талас чине температуре знатно изнад просечних вредности у трајању од пет или више дана узастопно. Србија је последњих година доживела више топлотних таласа, од којих су најзначајнији били током лета 2003, 2006, 2007, 2012, 2015. и 2017. године.Повећана влажност ваздуха, каква тренутно постоји у Србији, доприноси повећању субјективног осећаја температуре, каже Пејановић и додаје да је током јуна и јула због тога субјективни осећај температуре био виши за шест до осам степени, иако је у том периоду максимална температура ретко била виша од 30 степени.

„Рецимо, у периоду од 1. јуна до 2. августа 2018. године било је 43 дана са субјективним осећајем температуре преко 30 степени“, навео је он.

Пејановић је рекао да је, у случају да у Србији дође до топлотног таласа, најважније расхлађивати дом, и да је то посебно важно за децу до две године, особе старије од 60 година и хроничне болеснике.

Потребно је избегавати боравак напољу у најтоплијем делу дана и напорне физичке активности, избегавати остављање деце или кућних љубимаца у паркираним аутомобилима и носити лагану и комотну одећу, као и уносити доста течности.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/toplotni-udar-iz-evrope-stize-i-u-srbiju/